Gaute ble raskt lagt merke til, spesielt på grunn av sine holdninger til ansvar, kompetanse og kvalitet.

Gaute ble en pådriver for utvikling av VVS-fagene. Et særpreg var hans vilje og evne til å søke ny kunnskap og formidle denne videre. Han engasjerte seg internasjonalt og deltok på konferanser verden rundt. Alltid etterfulgt av fagartikler i fagpressen.

Gaute så tidlig at det var kunnskapsmangel innenfor ventilasjonsfaget. Han søkte derfor raskt tilbake til NTNU for utprøving av nye løsninger. Effektiv skoleventilasjon var det første FoU-prosjektet. Senere satte han all sin prestisje bak utviklingen av diffus lufttilførsel og fortregningsventilasjon. En ventilasjonsløsning etter ide fra professor Eimund Skåret. I dag møter vi disse løsningene rundt om i hele Europa.

Gaute innså at ventilasjon ikke var et ingeniørfag alene, og ble en brobygger mellom ingeniørfagene og det forebyggende helsearbeid. Takket være hans engasjement og innsats omtales innemiljø i dag helhetlig, som et helsemessig problemkompleks.

De siste årene viet han til innemiljø og luftkvalitet. Som byggeleder for Conocos kontorbygg i Stavanger gjennomførte han det første rent-bygg-konseptet. Et prosjekt til eksempel for hele byggenæringen og bygget fikk Arbeidstilsynets Fyrtårnpris i 1990.

I denne perioden oppdaget han hvor ille luftkvaliteten kunne bli med fukt i veggene. Sammenhengen mellom helseproblemer og fukt / mikrobiologisk vekst har han synliggjort gjennom utallige rapporter fra bygg med fuktskader.

Gaute Flatheim var en høyt skattet foreleser. Hans foredrag holdt høyt faglig nivå, han evnet å fremstille problemstillinger engasjerende og underholdende. I tilknytning til hans 50års-dag omtalte daværende redaktør i TU Gaute som «en glitrende foreleser, blant de beste vi hører».

Rekken av ærespriser er lang. Den siste utmerkelsen kom under VVS-dagene i 2008, Scanvac-prisen. Hans raushet kom tydelig til uttrykk der og da, han hadde tenkt å gi hele prisen Kr 15.000 til en trengende student. Oppdaget imidlertid at VVS-foreningen hadde en innsamlingsaksjon, Vann til Afrika, gående. En tildeling til et helt annet formål ville lett bli oppfattet som en demonstrasjon. Gaute løste problemet ved å doble beløpet slik at det ble 15.000 til hver.

Ved Gautes bortgang har en kjempe falt, og en æra er over.  Tankene går til hans familie og vi lyser fred over hans minne.

Leif Amdahl