Av alle sopparter som kan finnes innendørs, er ekte hussopp den mest fryktede. Det skyldes at soppen kan gjøre stor skade på bygninger i løpet av kort tid.

– I svært mange eldre boliger ligger hussoppen i dvale. Kombinasjonen av varme og fuktighet kan føre til at den blomstrer opp, sier avdelingsleder Hege Bull Jenssen hos Mycoteam til Newswire.

25 prosent av alle eldre hus langs Glomma i Østerdalen hadde hussoppskade etter storflommen i 1995, viste undersøkelser Mycoteam gjennomførte.

– I år og i fjor har vi hatt flom flere steder i landet. De siste somrene har dessuten vært unormalt fuktige med mer regn enn vanlig. Derfor har vi all grunn til å tro at problemene med hussopp er økende, sier Bull Jenssen.

Hussopp finnes innendørs i hele verden og er til og med beskrevet i Mosebøkene. Soppsporene fraktes i luften og er umulig å unngå, men man kan gjøre mye for å unngå at de spirer og gir skadelige angrep. 

– I Norge vokser hussopp utelukkende i sommerhalvåret, men da kan den til gjengjeld vokse raskt, hvis den får gode vekstvilkår med varme og fuktighet, sier Hege Bull Jenssen.

Hussopp kan vokse opptil 12 millimeter på ett døgn.

Ekte hussopp er en aggressiv nedbryter av tre som sprer seg raskt gjennom murverk til nærliggende trekonstruksjoner. Soppen gjør at trevirket råtner.


Hussopp over komfyr: Hussoppskaden har vokst opp langs pipestokken, og soppen brer seg utover komfyren (Foto: Mycoteam).

– Det kan være vanskelig å vite hva som er ekte hussopp og hva som er en mindre farlig skade. Dersom man har mistanke om et hussoppangrep må man fastslå om det virkelig er hussopp det dreier seg om. Deretter må man kartlegge omfang og årsak til skaden, sier Bull Jenssen i Mycoteam.

Til å gjøre dette bør man søke fagkyndig hjelp.

– For å fjerne soppen må man rive bort skadede materialer og behandle angrepet murverk med tilstrekkelig sikkerhetssone. Mange river for mye fordi angrepet ikke er godt nok kartlagt.

Større skader kan man varmebehandle da soppen dør ved lengre tids oppvarming over 50 grader, men dette krever gode sikkerhetsrutiner, og svekket materiale må uansett skiftes ut.

I eldre hus er det viktig å sørge for god lufting i kjelleren i den kalde årstiden slik at den blir tørrest mulig og man unngår soppvekst.

– Har du en krypekjeller kan det være lurt å kontrollere den på fuktige sommerdager for å se om den kondenserer. I så fall bør du stoppe ventilasjonen, men husk å åpne opp igjen til høsten. Ser du for eksempel at julepynten i kjelleren begynner å mugne, eller at krypekjelleren får hvitt belegg, er det et dårlig tegn, sier Hege Bull Jenssen i Mycoteam.

Bildet under: Hussoppsporer som rødbrunt støv: Fint rødbrunt støv forskjellige steder i huset kan være et tegn på et skjult angrep av ekte hussopp. Sporene sprer seg rundt i huset med luftstrømmer (Foto: Mycoteam).