En relativt ny svensk studie har vist at høye verdier at ftalater innendørs faller sammen med hyppigere forekomst av astma og allergiplager.
Foruten å unngå visse typer plast er godt renhold det viktigste tiltaket.

- Barn er ekstra utsatt fordi vil få mye høyere eksponering pr.kg kroppsvekt, sier Kirsten Eline Rakkestad, postdoktor ved avdeling for farmasøytisk biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Finnes mange steder
For å forebygge høye verdier av ftalater innendørs bør man holde tilbake bruken av ftalat-lekkende plasttyper, som PVC-holdige gulvbelegg og andre PVC-holdige produkter.
- Ftalater kan også finnes i maling, lim, takbelegg, ledninger osv., uten at jeg skal gå inn på enkelte fabrikater, sier Rakkestad til vvsforum.

Ftalater er ikke kjemisk bundet til produktene de forekommer i, og vil derfor lekke ut jevnt og trutt fra produktene over tid. De fleste ftalater er imidlertid lite flyktige, så de finnes i liten grad i selve inneluften.
- I stedet binder ftlatene seg til støvpartikler, og det er først og fremst ved at vi puster inn støvpartiklene som setter seg dypt i lungene at vi får i oss stoffene, sier Rakkestad til vvsforum.

Barn mest utsatt
Det finnes ingen tilgjengelig oversikt over hvilke produkter som kan avgi ftalater. Det viktigste er derfor å holde rent, og på den måten reduseres eksponeringen for ftalatholdig støv.

- Særlig hvis man har små barn som krabber mye rundt på gulvet bør man være påpasselig. De vil både puste inn støvet og gjerne også spise det siden de gjerne putter det meste i munnen. Barn er dessuten ekstra utsatt fordi de er så små og dermed vil få mye høyere eksponering pr.kg kroppsvekt forklarer Rakkestad.

Selv om man i laboratorieforsøk har vist at ftalater kan forårsake effekter som kan knyttes til sykdom i luftveiene kan man rent vitenskapelig ikke konkludere med at ftalater er selve årsaken til astma og allergi hys mennesker.

- Det er slike studier vi har gjort i lungeceller, der vi har vist at MEHP (et av stoffene ftalaten DEHP omdannes til i kroppen) kan påvirke betennelsesprosesser som igjen er en del av mekanismen bak astma, forteller Rakkestad.

Fleece og drikkeflasker
En av verstingene er polyvinylklorid (PVC), som er omdiskutert også pga innholdet av andre miljøskadelige stoffer. Produktene er her ikke alltid merket med PVC, men selges som vinyl, kunstskinn el.lign.

Polyetylentereftalat (PET) inneholder også som navnet tilsier ftalat. PET brukes blant annet til elkontakter, brus- og ølflasker, parfyme, folie – og klær (omtales da oftest som polyester eller fleece).

- Inntil nylig trodde man at PET ikke lakk ftalater og det var derfor ansett som en "trygg" plast, men nyere studier viser at disse også kan lekke både ftalater og andre hormonforstyrrende stoffer. En del ftalattyper er imidlertid i ferd med å fases ut, bla. DEHP. Disse erstattes da av andre stoffer eller av andre typer ftalater, sier Kirsten Eline Rakkestad.

Rakkestad er ansatt som postdoktor ved avdeling for farmasøytisk biovitenskap ved Universitetet i Oslo der hun blant annet studerer helseeffekter av ftalater Dette arbeidet skjer i nært samarbeid med forskere ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.