- Det kan virke som om ventiler er ventiler for enkelte. Ikke sjelden stiller rådgivende ingeniør krav om at det skal være “seteventiler” i anlegget. Slik jeg ser det er dette et tegn på at man ikke har fulgt med i utviklingen. Det blir som å beskrive hva slags redskap en grøft skal graves med, isteden for å beskrive hvilken beskaffenhet grøfta skal ha. Det som betyr noe er hva produktet skal yte, sier daglig leder Johan Brevik ved Belimo Automation til Vvsforum.

Nå inviterer han rådgivere som trenger oppdatering til å ta kontakt for informasjon.

- Ventiler er viktige og et spennende område, det skjer mye på fronten, men ennå hersker det mange utdaterte forestillinger, det vil vi gjerne gjøre noe med, sier Brevik.

Hvilke krav
Brevik har dog en liten mistanke om hvorfor enkelte fortsatt krever “seteventiler”.

- Jeg tror det kan spores tilbake til de dager da “slide”-ventilene ennå var i bruk, det begynner å bli noen år siden, påpeker Brevik.
Tidligere hadde man ofte problemer med at disse ventilene ikke var til å stole på. De var ikke helt tette og energilekkasje ble resultatet. Løsningen på dette kom med seteventilene.

Belimo introduserer imidlertid ofte nye løsninger på gamle utfordringer. En kuleventil med reguleringsegenskaper er en av disse, disse er overlegne ”seteventiler”.

- Den regulerbare kuleventilen er nå rukket å bli 13 år gammel, men fremdeles oppfattes enkelte den som et fremmed element, sier Brevik med et smil.

Siden har det kommet mange ulike typer og varianter. Brevik foreslår heller at konsulenten burde fokusere på egenskapene til ventilen, rett og slett sette krav til autoritet*, reguleringsevne og tetthet.

- Er det noen som absolutt ikke får sove uten seteventiler er det en grei sak, men når valget ikke begrunnes tyder det heller på at konsulenten ikke er helt oppdatert, påpeker han.

Ytelse
Nylig tok en desperat entreprenør kontakt fordi konsulenten hadde krevet alle ventilene byttet ut. Det dreide seg her om kuleventiler, og konsulenten hadde ment at disse hadde en tendens til å “stå for mye åpne”.

- Jeg forstår ikke hva han mener med dette, men jeg skal forsøke å finne det ut, sier Brevik, som videre synes det også hersker en oppfatning om at automatikken nesten “kan trylle”, uten hensyn til valg av ventiler.

Brevik påpeker at valg av ventiler er veldig viktig for å oppnå en stabil regulering. Det er heller ikke alltid slik at automatikken kan kompensere for et feil ventilvalg. Resultatet blir da ofte pendlende temperaturer og at reguleringskomponentene utsettes for unødvendig stor slitasje. Et vanlig fenomen er at man ønsker seg en ventil med samme anslutning som rørdimensjonen. Det fører ofte til alt for store ventiler med dertil alt for dårlig ventilautoritet.

- Hvis man derimot velger mere avanserte ventiler som måler vannmengden kan man innrette seg slik at settpunkt signalet ikke er en gitt ventilstilling, men faktisk en vannmengde eller mengde energi hvis man også registrerer tur- og retur-temperatur. Mange rådgivere snakker høyt om «energi administrasjon» og «energi ledelse» i bygg. Med våre nye «Energiventiler» kan man enkelt lage elegante løsninger som sørger for at man f.eks ikke overstrømmer varmevekslere og ender opp med alt for lav temperatur-differanse (dT) over veksleren. Disse produktene finnes, men de er ikke lette å foreslå fordi man ofte er nødt til å prise anlegg etter gamle maler og beskrivelser, sier Johan Brevik ved Belimo Automation.

*Autoritet: Beskriver ventilens evne til å påvirke ytelsen til f.eks. et varmebatteri og uttrykkes ved forholdet mellom trykkfallet over åpen ventil og totaltrykket i kretsen.