En ny bydel på Føyka/Elvely i Asker er under planlegging – en byutvidelse som tilsvarer ca. 50 prosent av dagens Asker sentrum. Det åpnes opp for ca. 110.000 m2 nytt areal med boliger, forretninger og servicetilbud. Området ligger sentralt i Asker, kun 300 meter fra togstasjonen. Nå foreligger det en utredning om en fremtidsrettet og helhetlig energiløsning for området, skriver Futurebuilt på sine hjemmesider. 

Energiutredning for Føyka/Elvely og Asker sentrum
Oppdraget til Aspan Viak og Esbensen rådgivende ingeniører går ut på å finne en fremtidsrettet og helhetlig energiløsning for området. Løsningen skal gi et betydelig bidrag til oppnåelse av Asker kommunes klima- og energimålsetninger som er nedfelt i Energi- og klimaplan 2013-2030 og FutureBuilts målsetning om minimum 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp fra stasjonær energi.

Utredningen ser også på muligheten for å knytte dagens sentrum til et nytt energisystem for at eksisterende bygningsmasse og gatevarme skal benytte fornybar energi i stedet for olje/el. Løsningen skal ta hensyn til at utbyggingen av Føyka/Elvely vil foregå trinnvis, at rehabiliteringstakten for eksisterende sentrum er usikker, samt ha fokus på kostnadseffektive løsninger.

3 alternativer for termisk energiforsyning
Med utgangspunkt i en bygningsstandard tilsvarende TEK15 viser utredningen et totalt varmebehov for Føyka/Elvely på 5-6 GWh/år og et kjølebehov på mindre enn 1 GWh/år. 3 alternativer for termisk energiforsyning ble utredet for Føyka/Elvely:

•Alternativ 0 – tilsvarende TEK10 hvor 60 prosent av energiforsyningen dekkes av fornybar energi gjennom grunnvarme med 250 m grunne brønner og varmepumpe i hvert bygg. Hvert bygg sørger for seg.

•Alternativ 1 – grunnvarme med 800 m dype brønner og et felles distribusjonsnett for utveksling av varme og kjøling i området, samt et energilager med 250 m dype brønner for lagring av overskuddsvarme.

•Alternativ 2 – felles energisentral med bioenergi og distribusjonsnett for utveksling av varme i området. Kjøling dekkes av det enkelte bygg.

Basert på enkle livsløpsanalyser viser utredningen at alternativ 1 har lavest årlige kostnader over levetiden, med alternativ 2 hakk i hel. Det er gjennomført en solstudie som viser at ca. 45 prosent av takarealene på Føyka/Elvely er egnet til solceller med en potensiell energiproduksjon på mellom 0,7 – 1,5 GWh. Foreløpige klimagassberegninger viser at alternativ 1 og 2 med bidrag fra solceller vil kunne gi en reduksjon av klimagassutslipp på ca. 50 prosent sammenliknet med alternativ 0, skriver Futurebuilt videre. 

Pilotprosjekt for boring av dype brønner
Dype energibrønner er ikke hyllevare i Norge i dag, og teknologien krever utvikling og testing. Asker kommune vil derfor igangsatte et pilotprosjekt for boring av dype brønner (ca 800 m) for å få økt kunnskap om dette kan bli en aktuell energiløsning for på Føyka/Elvely. Det foreligger fjernvarmekonsesjon i Asker sentrum. Asker kommune er i dialog med konsesjonær om mulig utbygging av et fjernvarmenett basert på fornybar energi. Det kan være aktuelt å knytte et eventuelt energidistribusjonsnett på Føyka/Elvely til eksisterende Asker sentrum.

Asker kommune er en FutureBuilt-kommune.