Da deres tidligere arbeidsgiver meldte oppbud av driften 30. august 2018 og alle ansatte brått ble arbeidsledig, tok Trond Eriksen og Hilde Sunde Mjelstad  bokstavelig talt rørleggertangen i egne hender. En måned senere hadde de etablert VVS Bergen AS – med 10 ansatte!

- Vi var ikke spesielt begeistret på tanken om å gå arbeidsledig, og ideen om å starte opp et nytt rørleggerfirma sammen dukket raskt opp. Dermed var det bare å kaste seg rundt, sier Trond.

- Det var selvsagt en stor sjanse å ta. Men samtidig hadde vi en god følelse på at det ville gå bra. Trond har jobbet i faget i mange år og vi håpet og trodde at tidligere næringskunder ville fortsette å ta kontakt med ham, supplerer Hilde.

De skjøt inn 150.000 kroner hver i aksjekapital av oppsparte midler og ansatte 8 av de oppsagte kollegene.

Startet på scratch
- Skulle vi kunne påta oss oppdrag av noe størrelse, var vi avhengig av å ha dyktige ansatte fra første dag. Hadde vi ventet et halvt år, hadde trolig alle vært plukket opp av andre rørleggerbedrifter, sier de.

Utfordringen var at det meste av aksjekapitalen gikk til å handle verktøy. Ellers eide de ingen ting og måtte begynne å bygge opp selskapet helt fra bunnen av.

- Ja, uttrykket «å begynne med to tomme hender», kan vel ikke passe bedre enn på oss!

De fikk leid et rimelig lokale, og de ansatte bidro med dugnadsinnsats en hel måned for å sette det i stand og hente møbler og annet inventar de fikk via finn.no. Det har skapt et helt unikt samhold i gjengen, forteller de.

Suksesshistorie
Resten er egentlig en sammenhengende suksesshistorie. De gamle kundene fortsatte å ringe, og oppdragene ble stadig fler. Allerede det første regnskapsåret – som besto av tre måneders drift – omsatte de for 3, 2 millioner kroner og gikk med overskudd. I 2019 omsatte de for rundt 19 millioner, mens fjoråret endte med nær 26 millioner kroner i omsetning. I tillegg har de nå vokst til 13 ansatte og har opparbeidet god egenkapital.

- Det har også gitt oss handlingsrom til å investere. For noen uker siden kjøpte vi spylehenger og opprettet avdeling for avløpsteknikk. Nå kan vi håndtere oppdrag som spyling, kamerainspeksjon og linjeføring av avløps systemer i egen bedrift, framfor å måtte sette bort slike oppdrag vi stadig får forespørsler om. Vi har to ansatte med erfaring og kompetanse på dette området, som allerede har vi vært ute på mange oppdrag. Dette gir oss et ekstra bein å stå på.

Om det viser seg at pågangen fortsetter å vokse, vil de vurdere å sette inn ekstra ressurser for å kunne holde tritt med etterspørselen. Eventuelt også skille det ut i eget selskap.

- Men vi er veldig bevisste på å ikke vokse for fort. For oss er det viktigste å ha kontroll på driften og skape trygghet for våre ansatte.

Næringslivskunder
VVS Bergen har stor bredde i erfaring og kompetanse i staben, og kan påta seg oppdrag innen sanitær, varme, kjøling, steam, damp og ventilasjon.

- Hovedsegmentet er drift og vedlikehold for næringskunder, samt rehabilitering og ombygging av næringsbygg. I tillegg tar vi noen mindre prosjekter og oppdrag for private innimellom, men det er ikke der hovedsatsingen ligger, sier Trond.

Han gleder seg stort over den positiviteten de har møtt og den tilliten de har fått både hos leverandører og kunder. I dag har de rammeavtaler med mange store eiendomsbesittere, som gir forutsigbarhet og trygghet. I tillegg har de to mann fast hos Orkla Foods Norge avd. Toro, hvor de har totalansvar for drift og vedlikehold.

-Våre service- og rammeavtaler inkluderer 24-timers betjent vakttelefon. Ved inngåelse av en service-/rammeavtale kan vi sørge for regelmessig kontroll som sikrer at alle VVS-installasjonene i bygningen er i god stand til enhver tid.

Stolte gründere
De legger ikke skjul på at de er stolte av hva de har skapt i løpet av drøye to og et halvt år, men understreker samtidig at det ikke hadde vært mulig uten dyktige ansatte med genuin interesse for faget.

- At våre oppdragsgivere er fornøyde og gir oss gode skussmål, er den beste markedsføringen vi kan få. I tillegg kommer de gjerne tilbake neste gang de har behov for rørleggertjenester. Ellers bruker vi Facebook aktivt ved å jevnlig vise fram litt av det vi driver med, og som har bidratt til å skape interesse for våre tjenester.  Dette har gått over all forventning, fastslår de entusiastiske eierne av suksessbedriften.