Ei høyblokk på Tinnheia i Kristiansand har blitt et miljøforbilde for hele Norden. Blokka med 60 leiligheter over ti etasjer har gått fra å være iskald til å bli et lavenergihus med svært god varme. Sørlandet boligbyggelag star bak rehabiliteringen.

Nye vinduer og dører, ekstra tykk isolasjon i vegger og tak skapt et helt annet inneklima enn før. Ifølge en av beboerne var det iskaldt før, men etter at oppgraderingen har han ikke hatt behov for å fyre en eneste gang i løpet av vinteren.

Blokka på ti etasjer og 60 leiligheter har blitt et lavenergihus som møter framtidens krav til hvordan hus skal bygges. Kristiansand samarbeider med de andre 12 største byene i Norge og dette er den første blokka som renoveres på denne måten.

Odd Helge Moen, teknisk sjef, Sørlandet Boligbyggelag mener at blokka står i front når det gjelder hvordan framtiden hus skal bygges og renoveres.  Lavere CO2-utslipp og billigere oppvarming er noe av gevinsten.

Oppvarmingskostnadene er redusert med en 70-80 prosent og leilighetene blir også oppvarmet med fjernvarme,  som også regnes som grønn energi.

- At Sørlandet Boligbyggelag er i tet på lavenergirehabilitering av boligblokker er vi stolte av, men ikke overrasket over. Boligbyggelaget har tidligere vært involvert i flere ambisiøse rehabiliteringsprosjeketer. Et eksempel til etterfølgelse, sier Thor Eek, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

I mai i fjor besøkte  klima- og miljøminister Tine Sundtoft Stjernehus Borettslag for miljøsatsingen da arbeidet med rehabiliteringen fortsatt pågikk. Sundtoft benyttet da anledningen til å skryte for gjennomføring og oppfølging av rehabiliteringsprosjektet så langt.

Det er Kruse Smith Entreprenør AS som har hatt entreprisen på den omfattende rehabiliteringen. Vegger, tak og gulv mot kjeller og uterom er blitt etterisolert, eksisterende balkonger skåret ned og nye, større og innglassede balkonger montert, gamle vinduer byttet ut med trelags lavenergivinduer og det er installert et nytt, felles balansert ventilasjonsanlegg med 80 prosent varmegjenvinning.

Entreprisesummen er på 32 millioner kroner. Enova har gitt 2,25 millioner kroner i støtte og  prosjektet er fullfinansiert via Husbanken.

Boligblokka er forvandlet fra å være Kristiansands kaldeste borettslag til å bli et forbilde for andre borettslag.