- Jeg har stor interesse for eiendom, men har større interesse for å bygge selv. Jeg syns ikke rørleggeryrket virket så morsomt og spennende den gang jeg jobbet som håndlager, men i dag er jeg frelst. Nå jobber jeg hardt for å bli en flink rørlegger, sier Pål Schaltz Kalvenes til VVSforum. 

29-åringen jobber til daglig i bergensfirmaet Kalvenes VVS AS som eies av Påls far Tor Edmund Kalvenes (60). Her jobber også Påls mor, og Påls søster, Vibeke, i halv stilling. Som ikke det er nok: Også Påls fetter. Rørleggerfirmaet har i dag 10 ansatte, og har spesialisert seg innen VA. 

Firmaet har holdt det gående siden 1996.

To ukers betekningstid

Pål er også tidligere toppspiller i håndball. Han startet på eiendomsmeglerstudiet i 2014, og ble fullmektig i 2017, og eiendomsmegler to år senere. I tre år jobbet han som salgskoordinator hos eiendomsmeglerfirmaet Krogsveen.

- Jeg spilte håndball og jobbet deltid under hele studieperioden, men tenkte ikke så mye over rørleggeryrket før jeg hadde jobbet en periode på meglerkontoret. Da faren min fortalte at han ønsket å pensjonere seg om ikke så lenge og jobben jeg hadde ikke var så spennende, måtte jeg ta et valg. Jeg trengte et par ukers betekningstid før jeg bestemte meg for å satse på rørleggeryrket. Det valget har jeg aldri angret på, forteller Pål. 

- Jeg trodde jeg skulle bli millionær og leve livets glade dager som eiendomsmegler – men sånn ble det ikke. Men det har vært en god erfaring, legger han til. Og ler.  

Skal slippe til ungdommen

29-åringen startet som voksenlærling i farens firma, og tok svenneprøven i 2022. Neste år venter KEM-studier. 

- Planen er at jeg skal overta bedriften, men jeg er ikke klar for det riktig ennå; først må jeg skaffe meg mer erfaring. Det er et generasjonsskifte på gang i bedriften, og vi går spennende tider i møte. Jeg storkoser meg på jobb hver dag, sier han. 

Påls far, Tor Edmund, er en erfaren rørleggermester. 

- Pål sa ofte at håndverksyrket ikke var noe for ham, men det er flott å se at han har funnet noe han trives med. Han er veldig lærevillig, og går han først inn for noe så gjør han det til fulle. Han har god progresjon, men det tar minst fem år å bli en god rørlegger. Med tiden ønsker jeg at ungdommen skal overta bedriften, men det blir ikke helt ennå, sier 60-åringen, som stortrives med å være ute og skru.