Fem direktorater – Direktoratet for naturforvaltning, Kartverket, Klima- og forurensningsdirektoratet, Riksantikvaren og Statens strålevern – samt Miljøverndepartementets planavdeling samarbeider om Miljøkommune.no. Dette utgjør alle instanser med veiledningsansvar for kommunene på miljøområdet.

En rekke temaer med kompliserte regler, skjemaer og beskrivelser er å finne på nettstedet, blant annet forurensning, klima- og energiplanlegging og vannforvaltning.

Kommunene har omfattende ansvar og myndighet på miljøområdet. Mange kommuner har svært dyktige saksbehandlere. De gjør en god jobb med å håndheve et komplisert lovverk, men særlig små og mellomstore kommuner har savnet tilrettelagt informasjon som kan gjøre jobben lettere. Nå lanseres nettstedet Miljøkommune.no for å bøte på dette.

Undersøkelser viser at det er utfordrende for kommunene å ha oversikt over alt fra prioriterte arter, radon og kulturminner som påvirker arealplanleggingen, til konsekvensen av bedrifters utslipp på avløpsnettet og graving i forurenset grunn. Dette fører til at særlig de mindre kommunene, som har få saksbehandlere på plan- og miljøområdet, har hatt behov for bedre rådgivning fra staten.

– Miljøvernmyndighetene oppretter Miljøkommune.no blant annet fordi miljøområdet er svært omfattende og variert. Nå finner kommunens saksbehandler kvalitetssikret informasjon på nettstedet, som er en veiviser i kommunal planlegging og miljøforvaltning, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Han leder styringsgruppen for Miljøkommune.no.

På Miljøkommune.no er det en oversikt over kommunenes myndighet og plikt etter miljølovverket. Dette er beregnet på saksbehandlere, politikere, miljøinteresserte og andre som har behov for å orientere seg i hva lovverket.

Det er også mange praktiske veiledninger om hvordan konkrete myndighets- og pliktoppgaver på miljøområdet kan løses. Det er utarbeidet brevmaler og sjekklister for ulike arbeidsprosesser på en del saksområder. Beregnet på saksbehandlerne i kommunene.
Kjekt å kikke på er også ordforklaringer, lenker til nyttige kart, databaser og andre instanser.

Og for alle som er interessert i ny informasjon er det bare å melde seg på nyhetsbrev med oppdateringer om lovendringer, nye veiledninger og andre nye ressurser.

Miljøkommune.no inneholder mye praktisk informasjon. Under råd om saksbehandling kan du for eksempel finne hjelp til de formelle sidene ved myndighetsutøvelsen.

– Vi vil stadig forbedre Miljøkommune.no. Derfor ber vi om tilbakemeldinger fra brukerne, ikke minst gode eksempler på hvordan konkrete saker kan behandles. Vi håper saksbehandlerne i kommunene, andre ansatte i kommune-Norge og mange andre hjelper oss med å videreutvikle nettstedet, forteller prosjektleder Kirvil Stoltenberg i Klif.

Miljøkommune.no skal være den viktigste informasjonskanalen mellom statlige myndigheter og kommunene på miljøområdet. Miljøforvaltningen vises samlet og enhetlig på ett sted.

Her skal det gis oversikt over kommunenes myndighet og plikter innen miljø- og planoppgaver.

Den primære målgruppen er de små og mellomstore kommunene. Også større kommuner er velkomne til å bruke det nye verktøyet.
Nettstedet skal samle og tilrettelegger veiledning innen forurensning, friluftsliv, klima, kulturminner, miljøvern i landbruk, motorferdsel, naturforvaltning og planlegging.