Fra de ankom tegnebrettet og fram til endelig salg er de mer enn noen gang tidligere regulert av nye byggeforskrifter: Her er det tekniske byggekrav, krav til energiegenskaper samt krav til universell utforming. I tillegg kommer en rekke spesifikke krav til detaljer samt ulike kontroller av tredjepart, som også preger byggeprosessen.

Nå mener boligprodusentene å se tydelige tegn på at forskriftene er en bremsekloss og en hemsko. Tall fra Boligprodusentenes Forening viser nemlig at igangsettingen av bygging boliger i 1. halvår har gått ned med 5,6% sammenlignet med samme periode i fjor. 

- Det er spesielt innenfor leiligheter i blokker vi merker nedgangen, sier adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

TEK 10
Jæger tar nå initiativ til en dugnad for å gjøre noe drastisk med forskriftene, som han mener rammer produksjonen med full tyngde.

- Nå ser vi de reelle resultatet av et forskriftregimet og vi ser en ny hverdag av vanskeligheter, og vi må straks rydde opp i dette. Mye taler for at det er mer på gang, det er meldt om enda flere krav på energisiden, det kan gå fra vondt til verre, sier Jæger til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:

Adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Jæger  viser til en rekke uheldige sider ved forskriftene, der alt fra ekstreme energikrav til krav om dokumentasjon ned på dørvrider-nivå er en stor og unødvendig belastning.

- Dette må forenkles, og jeg er glad for at alle de politiske partiene også har gitt oss en tilbakemelding på at dette har bikket over. Summen av det hele er en overbelastning, nå må vi frigjøre oss og gi bransjen tilbake mer styring. Myndighetene har gjort inngangsbilletten dyrere for dem som skal inn i boligmarkedet, sier Jæger.

Skaper klasseskille
Igangsettingen av boliger i 1. halvår 2013 viser en nedgang på 5,6 % sammenlignet med samme periode i 2012. Boligsalget i 1. halvår 2013 ligger 0,9% over samme periode i fjor. Det er videre 25% nedgang i mengden av igangsatte leiligheter.

- Vi må faktisk bygge minst 38.000 boliger hvert år for å møte befolkningsveksten. Spesielt Oslo henger voldsomt etter i boligbyggingen i forhold til boligbehovet, fortsetter han.

- At det bygges for få boliger er et nasjonalt problem og Stortinget og regjeringen må derfor ta en større rolle i boligpolitikken. Å bygge mer er helt nødvendig for at vanlige folk skal ha råd til å kjøpe bolig og for å unngå nye klasseskiller, suerer Per Jæger.

Bransjeorganisasjon
Boligprodusentenes Forening er interesseorganisasjonen for boligproduserende bedrifter i Norge. Foreningen har nærmere 800 medlemsbedrifter (kjeder, enkeltbedrifter i kjedene og enkeltstående bedrifter). Våre medlemmer står for over halvparten av boligbyggingen her i landet. Foreningens virksomhet er særlig rettet mot næringspolitiske spørsmål og utvikling innenfor boligbyggingen. Formålet er å bidra til kvalitetsmessig og lønnsom boligproduksjon.

Boligprodusentenes Forening er en del av Byggenæringens Landsforening (BNL) og NHO.