I juni ferdigstiller Statsbygg skisseprosjektet for et nytt tinghus i Molde. Tinghuset er planlagt oppført på «tinghustomta», Gotfred Lies plass 4, som ligger flott til ved sjøen. Hovedfasaden på tinghuset skal vende mot sjøen for å få maksimal utnytting av tomtearealet i tillegg til at bygget utnytter de gode lysforholda og utsikta på tomta. Et nytt Molde tinghus skal uttrykke verdigheten til domstolene og være en markert og lett gjenkjennelig bygning i byen.

Det nye tinghuset er planlagt for å samlokalisere og skape funksjonelle, tidsriktige lokale til domstolene i Molde. Tinghuset skal romme kontor og rettssaler for Romsdal tingrett, Frostating lagmannsrett, Romsdal jordskifterett og Frostating jordskifte overrett.

Det planlagte tinghuset skal være godt tilrettelagt for både publikum og ansatte. Rettssalene skal plasseres i de to første etasjene, og hele bygget får universell utforming.

Det blir også flere og større rettssaler enn i dag for å kunne handtere økt pågang av rettssaker. I tillegg skal det nye tinghuset tilfredsstille dagens krav til sikkerhet for ansatte og brukere, med en indre sone for ansatte og en ytre sone for publikum og en egen politisone direkte knyttet til venteceller og to av rettssalene.

Det har gjennom heie skisseprosjektet  vært god dialog mellom brukarne, Domstoladministrasjonen, Longva arkitekter AS og Statsbygg.

– Alle tinghusbrukerne i Romsdal og vi ser fram til at det snart skal komme et nytt og bruksvennlig tinghus i Molde! Molde kommune og Domstoladministrasjonen har lagt et bra grunnlag, og Statsbygg og arkitekt gjør for tiden en kjempejobb for at dette nå skal kunne bli virkelighet. Vi føler også at vi har de lokale stortingspolitikerne våre på lag for å få til dette, sier Magne Nerland, sorenskriver i Romsdal tingrett.

Molde tinghus er planlagt for et energibehov som tilfredsstiller passivhusnivå. For å følge opp dette er det blant annet satt krav til maksimum vindusareal i fasadar og til isolasjonstykkelsen. I tillegg er det planlagt å installere varmepumpe knyttet til sjøen.

Foreløpig er det bevilget penger til ferdigstilling av forprosjektet. Forprosjektet skal etter planen ferdigstilles i oktober 2012. Tidligst oppstart av detaljprosjekt for et nytt tinghus er i 2014, men dette er avhengig av bevilgning av midlar over statsbudsjettet det året.