- Forenklingene kommer før valget i september, sier statssekretær, Tvinnerheim.

Planen er nå at forskriftene skal ut på høring før sommeren. Det vil altså si om kort tid. Forskriftene som sendes ut er en oppfølging av Stortingsmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Det er ingen tvil om at departementet har dårlig tid i denne saken.

Nasjonal boligplan
Under denne samme konferansen slo SVs leder Audun Lysbakken fast, at hans parti ønsker en nasjonal boligplan.
- Vi trenger et nasjonalt løft for boligpolitikken. Det får vi gjennom samordning og ikke ved å opprette en egen statsrådspost som heter boligminister, sa Lysbakken med klar adresse til de borgerlige partiene.

SV ser for seg å etablere en nasjonal boligplan, etter modell fra Nasjonal Transportplan, for Statens oppgave er ikke primært å si nei til utbygging, men man skal være en pådriver for utbygging.

- Kommunene må få tydelige forpliktelser på seg til å bygge nok, sa Audun Lysbakken.

Samordning
SVs miljøvernminister, Bård Vegar Solhjell har for øvrig valgt ut seks fylker til forsøk med en samordning av statlige innsigelser. Under NBBLs boligpolitiske konferanse ble forslaget møtt med positive tilbakemeldinger.

Fylkesmannen i Vestfold, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sør Trøndelag og Nordland får ansvaret for å samordne innsigelser fra 22 instanser opp mot kommunenes arealplaner. Det skal kun gis en uttalelse. I dag kommer alle innsigelser fra mange og på ulike tidspunkter i planprosessen.

- Målet er å få raskere behandling av arealplanene og dermed raskere utbygging av boliger, argumenterte Bård Vegar Solhjell.