Etter en kald vinter har det vært høye forventninger til hvilke erfaringer på energisiden Veidekke skulle gjøre med sitt signalbygg på Rudshøgda, ferdigstilt september 2012 og som i dag huser Veidekke Entreprenør Indre Østland.

- Vi har hatt mange ambisjoner med dette prosjektet. En av de har vært å vise hvor dyktige vi er til å bygge, samt betongens muligheter som materiale, både i arkitektur, energieneskaper og byggeteknisk. En annen viktig ambisjon har vært å tenke energisystem og jakte på sparemuligeter, og se hvilket energiforbruk et slikt bygg kunne komme ut med. Selv om vi bare har 3 måneder å vise til er vi svært fornøyd, sier Kai Skjelbostad ved Veidekke Entreprenør til Vvsforum.

Betong med basalt

Et viktig trekk ved bygget er lavenergibelsyning med sparefunksjoner.

Veidekke har ønsket ville vise kjernekompetanse på betongarbeider og tømmerarbeider, med stor vekt på presisjon og kvalitet i alle deler av utførelsen.

- I utvendig betong har vi benyttet armering som ikke er av stål, men basalt, som er et lavasteinmateriale. Det gjør at det ikke vil forekomme korrosjon på armering i bygget. Dette er gjort i samarbeid med Sintef, Reforceteck og egne og lokale planleggere, fortelle Skljelbostad.
Bygget er på ca 1200 m2 fordelt på 3 etasjer i spenstig arkitektur. Prosjektet er dimensjonert og er levert med energimerke A som en minimum målsetting. 

- I det første kvartalet 2013 har vi kommet ut med et målt forbruk på 76 kWh/m2. De er oppnådde verdier i de kaldeste månedene i året, desssuten i et kaldt år, dermed lover dette meget bra når hele året etter hvert skal tas med i tallene, sier Skjelbostad.

Kledd med isolasjon
Byggeteknisk sett har hovedgrepet vært å bygge i betong, og kle hele bygget inn i isolasjon. I delen med glass er det således bygd klimavegger utenpå bæresystemet. Man har benyttet stål/aluminiumslekter på ca 30mm utenpå klimavegg med GU som glasset kan festes til. 

- Da vil glasset sees som plant men ikke transparent, det gir en spennende virkning. Fargen i glasset er ”printet” på glasset med keramisk print og er brent inn i glasset. Dette er første fasaden her i landet som har brukt denne teknikken, produsert i Norge av Modum Glass. Rockheim i Trondheim har samme teknikk, men det er printet i Finland, sier Skjelbostad.

Vinduene (ca 15-18% av BTA) er montert inne i veggene bak de transparente glassfeltene med en nødvendig lysgjennomgang, og med utvendig solskjerming på utsatte fasader styrt etter behov.

Bedre enn A
Tidlig i prosjektet ble det satt ambisiøse mål for energi og miljø, der et overordnet mål var å oppnå energiklasse A i henhold til NVEs energimerkeforskrift. (Energimerke A tilsvarer beregnet levert energi på mindre enn 84 kWh/m2 år for kontorbygg basert på Oslo klima.) Bygging etter dagens vanlige forskriftskrav (TEK) vil normalt sett tilsvare energiklasse C.

- For å oppnå den høyeste klassen i energimerkeforskriften vil det dermed være behov for optimale løsninger utover dagens forskriftskrav, både teknisk og bygningsmessig, sier Skjelbostad.

Her vil bygget forøvrig ikke kunne bli godkjent til A utfra krav til energikilde.

- Vi er meget fornøyd med det vi har oppnådd energimessig på tross av dette. Der bygget ligger var det ikke mulig å få fjernvarme eller tilsvarende, som ville gitt en A, sier Skjelbostad.


Tre delt ventilasjon

For å oppnå god SFP, er det et eget ventilasjonsaggregat i hver etasje og dimensjonene på ventilasjonskanalene er økt.

For å oppnå god SFP-faktor valgte man å splitte ventilasjonsanlegget i tre, ett i hver etasje. Dette gir mindre motstand i systemet, der luftkanalene forøvrig er oppdimensjonert.

Det er vannbåren varme fra 7 energibrønner, og 1 ventilasjonsrom/aggregatrom på ca 15m2 pr etg. Lys og ventilasjon er behovsstyrt og reguleres ved tilstedeværelse. Bæresystem av plassbygd betong, som i delen med utvendig synlig betong har 2 betongskikt. Et indre som bærer, og et ytre som er en ”fasadekledning.”  Plasstøpte dekker/etasjeskiller på 27cm uten systemhimlinger, men med bafler.  Varmepumpen er dimensjonert for å dekke 90 % av energibehovet til oppvarming som inkluderer romoppvarming, varmtvann og oppvarming av ventilasjonsluft. 

- Ved siden av at bygget er godt isolert er særlig VAV-løsningen med høy varmegjenvinning og det tre-delte ventilasjonsanlegget er trolig med på å bidra til de gode tallene, sier Skjelbostad.

Spare og lade
Geobrønnene kan benyttes til frikjøling og man vil på denne måten kunne dumpe overskuddsvarme tilbake i borehullene og dermed «lade» de.

For å redusere kjøle og varmebehovet er det benyttet eksponert betong i vegger og tak i bygget. En termisk tung konstruksjon har en evne til å holde på varmen og sørger for at temperatursvingningene i bygget blir mindre.
Ved bevisst utnyttelse av termisk masse flyttes overskuddsvarme fra dagtid til nattestid, og på den måten reduseres både kjølebehovet og oppvarmingsbehovet.

For å kunne utnytte den termiske massen best mulig er det benyttet en spesiell type maling på overflater som ikke virker isolerende og som dermed sørger for at varmen kan bli lagret i betongen. Infiltrasjon er målt til 0,5.

Lys etter behov
Det er benyttet svært energieffektiv belysning med behovsstyring. Leni-beregninger viser at energiforbruket til belysning er redusert med 40 % i forhold til dagens standard for kontorbygg.

Arkitekt for bygget er Tor Kraft fra Hamar. Han har blant annet latt tomten sette premisser bygningen, med unik beliggenhet mellom jernbanen og E6. 

Bygget er gitt en spesielle fasader med en tung fasade fra grunnplan, og lettere oppover med printet glass i himmelblå fargenyanser.

Fakta om prosjektet:
Veidekke Entreprenør AS, distrikt Indre Østland, har selv hatt prosjektledelse og prosjekteringsledelsen, og utført alle betongarbeider, tømrerarbeider og flisarbeider på bygget. Alle underentrepriser er utført av lokale entreprenører.
Hamstad AS leverte ventilasjon.
Arve Hagen AS leverte varmepumper og sanitæranlegg
Rinsaker Elektro leverte el-anlegg.
Vi har videre brukt Itech AS,v/Tormod Berg,  en Veidekke-eiet bedrift som konsulent for de tekniske anleggene.