Hvor mange har jobbet med et prosjekt hvor man aktivt har prosjektert løsninger som genererer lite avfall og derfor kan dokumentere at prosjektet har hatt mindre avfall enn gjennomsnittet?

I Statsbygg har vi 2 miljømål for avfall i nybyggprosjekter:
•Prosjektet skal oppnå min. 80 prosent kildesortering på byggeplass
•Total avfallsmengde skal ikke overstige 25 kg/m2 BTA.

I mange prosjekter blir disse to kravene videreført direkte som krav til entreprenør, uten at prosjekteringsgruppen gjør noen vurderinger av hvordan man skal oppnå dette.

Målet om kildesortering er det de prosjekterende og utførende forholder seg best til. Det har vært fokus på dette i flere år, det er et krav i TEK10 om enn med lavere sorteringskrav enn oss, og ja- jeg er enig at dette er et krav som i mange tilfeller kan stilles direkte til entreprenør.

Kravet om avfallsreduksjon synes å være vanskeligere å forholde seg til, og man vil fort gå på en «smell» om man ikke har tatt opp dette til vurdering på et langt tidligere tidspunkt enn når entreprenøren skal til å starte på byggeplass. Det vil involvere aktive valg fra både byggherren, prosjektledere og de prosjekterende.

Her er noen av punktene som kan påvirke et krav til avfallsreduksjon:
•Entreprisemodell
•Arkitektur og type byggkonstruksjon
•Oppfordring til returordninger
•Prosjektstyring                                   
•Utforming av anbudsunderlag/beskrivende poster

Valg av entreprisemodell vil være vesentlig for hvordan målet lar seg oppfylle og det er noe byggherrer må ta innover seg i planleggingen av et prosjekt.

En totalentreprise hvor én entreprenør har hovedansvar for prosjektering og utførelse bør være enklere å styre etter, enn om det er delte entrepriser -hvor forskjellige aktører har ansvar for prosjektering og utførelse, men også der forskjellige entreprenører er ansvarlig for hver sin entreprise. Allikevel mener jeg at mye av prosessen for å nå målet vil være den samme, nemlig at vurderingene rundt mulighetene for måloppnåelsen må gjøres i prosjekteringsfasen før utførelsen starter.

Vurderingene må starte allerede når arkitekt og rådgivere utvikler arkitektur og byggkonstruksjon. Avfallsreduksjon er direkte knyttet opp mot første steg i avfallspyramiden, men det vil være en god idé å ta i bruk hele avfallspyramiden, steg for steg, som et prosjekteringsverktøy. Krever arkitekturen mange spesialtilpasninger, eller vil man kunne legge opp til moduler og prekutting av materialer? Legges det opp til en lett eller tung konstruksjon, og er det brukt få eller mange materialtyper? Er aksesystem tilpasset standard lengder og produkter? Man ser at det allerede her er det behov for tverrfaglig prosjektering.

Hensikten med miljømål vil være at prosjekteringsgruppen jobber mot målet til man finner hvilke krav som er realistiske å stille til de utførende. En måte å vurdere målet på, vil være at de prosjekterende vurderer hvilke entrepriser utførelsen består av og lager en plan for hvor mye avfall (kg/m2) hver entreprenør kan/må levere. Det må gjøres realistiske vurderinger, og her vil man raskt havne tilbake på hvilken arkitektur og byggkonstruksjon det er lagt opp til. Dersom ikke byggkonstruksjonen alene vil føre til lite avfall, er det andre krav man kan stille til entreprenør? Kan det bestilles ferdigkuttede materialer selv om lengder og løsninger ikke er standard? Dette må være vurderinger man gjør før utarbeidelse av anbudsunderlag/beskrivende poster, slik at dette kan angis som krav her. Returordninger på kapp og spill, dvs gjenvinning og ombruk, må føres på avfallsplanen og blir derfor ikke et direkte middel til avfallsreduksjon, men det vil kunne bidra til utvikling av nye gjenvinning- og gjenbruksløsninger og påvirke utvikling av ny teknologi på sikt.

Når man har en plan for hvor mye hver av entreprenørene i en delt entreprise kan generere av avfall, må dette tas inn i prosjektstyringen. Det må følges opp på byggeplass og settes inn korrigerende tiltak dersom det blir behov for det.

Dette viser enda en gang at et miljømål påvirker hele prosjektforløpet, og at det kreves både tverrfaglig prosjektering, utførelse og samhandling. Det må ligge en realisme i valgene - noe man har tro på at kan gjennomføres! 

Så nå har dere to valg:
Om dere ønsker å fortsette å prosjektere først og finne tiltak etterpå eller om dere ønsker å styre etter avfallsmålet og legge opp prosjektering og utførelse deretter.

Jeg tror dere vet hvor jeg vil!

Blogginnlegg på Futurebuilt.no av Kirsti Gimnes Are