Breeam ruller videre med økt styrke, og etter at miljøkvalitetsverktøyet Breeam Nor ble lansert i oktober 2012 ønsker stadig flere aktører å sertifisere sitt nybygg eller rehabiliteringsbygg basert på bygningens bærekraft og redusert miljøpåvirkning. I denne forbindelse seiler Hjellnes Consult opp som et solid fagmiljø.

Første i særklasse
- Vi er nå i avslutningsfasen med Schweigaardsgate 21 og 23, som vil bli de første Breeam Excellent sertifiserte næringsbygningene i Norge, forteller Ida Nordbotten Vågen, Breeam rådgiver hos Hjellnes Consult, som gradvis har bygget opp kompetanse innenfor Breeam.

Bygningene i Schweigaardsgate er allerede sertifisert i design- og prosjekterings¬fasen, og har det samme målet i bygget fase, som vil si at bygget fremstår som et Excellent-sertifisert bygg også etter oppføring. Bygningen er på ca. 30 000 m² og får leietakere som Gjensidige forsikring og NSB.

- I prosjekter som tar sikte på høye miljø- og helsemål, som Breeam prosjekter fordrer, er det spesielt viktig at samspillet mellom aktørene i prosjektet begynner tidlig, og at det tidlig blir tilknyttet en kvalifisert energirådgiver. Energiområdet er nemlig vektet høyt i Breeam, og ved å tilknytte en energirådgiver tidlig unngås det at smarte, og kanskje ukonvensjonelle, løsninger blir eliminert når prosessen allerede er igangsatt og beslutninger låst, forteller Nordbotten Vågen.

I Schweigaardsgate-prosjektet muliggjorde dette en kostnads- og utslipps¬sammen¬ligning av en rekke forskjellige energiløsninger, i tillegg til at kuldebroberegninger ble foretatt, noe som ellers ikke var lagt inn i planen.

- Dette bidro til at målsetningen ble endret fra i utgangspunktet å være et Breeam Very Good prosjekt til å få Breeam Excellent videre i prosjektet, sier Nordbotten Vågen.

Et samarbeid
Vektingen og poenggivningen i Breeam er lagt opp på en slik måte at aktørene blir gjensidig avhengige av hverandre, fra prosjektoppstart til ferdigstilt bygg. På denne måten sikres en kontinuerlig dialog på tvers av fagfelt, men også på tvers av ansvarsområder.

- Breeam stiller krav til alle aktører og ledd i prosessen; byggherre, rådgiver, entreprenør og leverandør, forteller Nordbotten Vågen, og som kan fortelle at
Hjellnes Consult har over en lengre periode hatt energi og miljø som satsnings-område, og har fått engasjement i flere viktige energiprosjekter den siste tiden.

I den tverrfaglige konkurransen om oppussing av Posthuset, tidligere Postgirobygget, var det Hjellnes Breeam-rådgivere på et av lagene, som tok seg hele veien til finalen i konkurransen som et av de fire beste.

- I slike prosjekter bistår vi med flere godkjente Akkrediterte Profesjonelle (AP’er), og også internasjonalt og nasjonalt godkjente revisorer. AP-ens rolle er intern i prosjekteringsgruppa, og går ut på å være rådgiver for gruppa blant annet med tanke på dokumentasjon, prioriterte oppgaver og tidsstyring av arbeidet. Bruk av en AP Breeam-prosjekter er anbefalt, og medfører 3 poeng og dermed en økt total poengscore for prosjektet, sier Nordbotten Vågen.

En revisor er en ekstern fagperson som gjennomgår innhentet dokumentasjon og basert på dette godkjenner og sertifiserer bygningen i samsvar med oppnådd standard.

Suksessfaktorer i Schweigaardsgate
I og med at bygningen her etter funksjonsbeskrivelsen skulle være et konvensjonelt kontorbygg, var ikke innovasjon det enkleste området å innhente poeng. Derfor ble en høy poengscore innenfor energi spesielt viktig.

- En kontorbygning plassert midt i sentrum vil i Breeam sammenheng gi mange poeng på grunn av et godt kollektivtransporttilbud, men det innebærer også utfordringer med tanke på allerede etablert bygningsmasse og infrastruktur, sier Vågen.

Selv om Breeam er et ungt sertifiseringssystem i Norge, hadde mange av aktørene Schweigaardsgate 21 og 23 prosjektet allerede opparbeidet seg en portefølje med Breeam prosjekter. For eksempel gjorde den parallelle prosessen med utbygging av Fornebu Senter, der blant annet Skanska er totalentreprenør og Hjellnes Consult er VVS-rådgiver, informasjons- og erfaringsutveksling mulig. Dette var trolig med på både å forenkle arbeidsprosessen og å realisere potensialet i prosjektet.

Schweigaardsgate 21/23 prosjektet ble tidlig tildelt pilotprosjektstatus av NGBC, noe som åpnet for muligheten til å treffe aktører fra andre liknende prosjekter for å diskutere og lære.

I tillegg til å bidra med BREEAM bistand og rådgivning innen energi og ventilasjon på Schweigaardsgate 21/23, er også Fornebu S (VVS) og Hagaløkkveien 28 (VVS) eksempler på prosjekter Hjellnes har bidratt i.  Fornebu S skal bli nordens første BREEAM Outstanding sertifiserte kjøpesenter, mens Hagaløkkveien var et av de første BREEAM-sertifiserte kontorbygningene i Norge.

BREEAM In Use/ BREEAM Communities
BREEAM In Use og har å gjøre med forvaltning og bruk av eksisterende bygningsmasse. Sertifiserinsgssystemet er nytt, det ble lansert i oktober i inneværende år. I et prosjekt som ønsker å oppnå en sertifisering via BREEAM In Use, må eksterne revisorer leies inn for evaluering, kontroll og avslutningsvis sertifisering. BREEAM In Use ligger innenfor Hjellnes Consults satsningsområde, og revisorer planlegges ferdig utdannet i løpet av det kommende året.

Hjellnes Consult har revisorkompetanse innenfor BREEAM Communities. Kompetansen ble etablert allerede i oktober 2012 da en av våre ansatte gjennomførte et kurs i regi av BRE. Noen pilotprosjekter er allerede testet ut i markedet. Dette vil forhåpentligvis medføre en smitteeffekt blant eiendomsutviklere og andre beslutningstakere i bransjen. Hjellnes Consult er klar for å bistå i arbeidet mot et mer bærekraftig samfunn gjennom bruk av BREEAM Communities i fremtidige prosjekter.