- Dette er en veldig fin start på yrkeslivet. Nå lager jeg fundamenter til bygget, og jobber med forskaling, armering og støp. Det er litt kaldt nå i desember, men veldig kjekt likevel! forteller Jonas Langstad Heggedal.

Heggedal har fullført to år betongfag ved Skedsmo videregående skole, og er totalentreprenør Betonmasts første lærling på Haugenstua-prosjektet.

- Jeg føler meg likeverdig de andre som jobber her, samtidig som det er rom for at jeg stiller spørsmål når det er noe jeg lurer på. I tillegg blir jeg inkludert i framdriftsmøter og får erfaringer man ikke kan få fra skolebenken.

Sikrer framtidige norske håndverkere
Byggingen av nye Haugenstua skole er et såkalt Vardeprosjekt. Det vil si at alle leverandører i prosjektet, så langt det er naturlig innen deres respektive fag, skal ha med lærlinger inn i prosjektet. Vardeprosjektet på Haugenstua er et samarbeid mellom Oslo Håndverks- og Industriforening, byggherre Undervisningsbygg og totalentreprenør Betonmast.

- Vi håper å ha totalt ti lærlinger her i løpet av prosjektperioden. Det skal bidra til å skape et tverrfaglig miljø med erfaringsoverføringer på tvers av de ulike fagene som er representert. Konseptet med vardeprosjekt har blitt tatt godt i mot av underentreprenørene våre også, alle er enige om at dette er veien å gå for å sikre framtidige norske håndverkere, forteller Øyvind Øveraas, prosjektleder i Betonmast.

Han mener en god lærlingeperiode ofte er startskuddet på en lang karriere i byggebransjen.

- Det har vi flere eksempler på her på Haugenstua også. Flere av oss startet som lærlinger, og har siden fylt på med videreutdanning og gått gradene oppover til å bli formenn og prosjektledere. Dette prosjektet gir lærlingene en unik mulighet til å få kjennskap til alle prosessene som til sammen utgjør et helt byggeprosjekt.

Passivhusskole til 207 millioner
Nye Haugenstua skole skal romme 900 elever på barne- og ungdomsskoletrinnet, og vil ha et totalareal på 8600 kvadratmeter når bygget ferdigstilles i 2017. Skolen vil ha passivhusstandard og egne energibrønner. Byggeprosjektet er derfor en spennende læringsarena for framtidens håndverkere.

- Nå gleder vi oss til å ønske flere lærlinger velkommen. Du skal ikke se bort i fra at vi rutinerte har noe å lære av dem også. Arbeidsomme og lærevillige ungdommen bidrar dessuten til å skape en positiv energi på byggeplassen! avslutter Øveraas.

Fakta om Vardeprosjekt:
Vardeprosjekt er et større nybygg eller rehabilitering i offentlig regi. Alle lærefag som deltar i prosjektet skal ha med lærling. Vardeprosjektet kan legge til rette for utplassering av elever og studenter.

Vardeprosjektene skal gjøre byggeplassen til en god opplæringsarena og slik sørge for økt rekruttering av gode håndverkere med nødvendig kompetanse. Et viktig mål er å øke prestisjen til byggfagene.

Nye Haugenstua skole i Stovner bydel er et Vardeprosjekt, hvor Betonmast er entreprenør og Undervisningsbygg byggherre.

Status som Vardeprosjekt tildeles av Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) og gis til offentlige byggeprosjekter.

Vardeprosjekter som har startet opp:
• Haugenstua skole
• Munchmuseet