Å montere en bakkekran er kanskje det mest vanlige og rutinemessige en rørlegger gjør. De fleste rørleggere med noen år i gamet gjør det nærmest i blinde, men i bunnen av i en grøft utendørs kan det arte seg som en bortekamp i lavere divisjoner i fotball. Det kan være litt vann på banen og kanskje litt sleipt føre og ikke sjelden litt høyt press fra sidene. Å få godt armslag er ikke alltid så enkelt.

– Å sette ned en tradisjonell stoppekran er ikke vanskelig, men det krever verktøy og mothold og det kan være litt knotete. Ikke sjelden må man ta en spade og grave litt rundt for å få armslag. Det hender at noen står og venter på deg, en utålmodig graver eller en huseier som skal starte vaskemaskinen. Samtidig er det fort gjort for selv en erfaren rørlegger å glemme å ta med seg alt, ikke minst støttehylser. Da kan det bli ekstra turer opp og ned og spilt tid. Derfor har jeg veldig sansen for denne nye stoppekrana fra Ulefos og at den har push-fit system er nærmest genialt, sier rørlegger og VVS-ingeniør Fridthjof Berntsen ved TekPlan til VANytt.

Røret før det kappes
Materialkombinasjon Kombinasjonen av solid tradisjonell messingutførelse og Plasson push-fit koblinger som bare skal skyves på plass gjør monteringen svært enkel.

– Etter å ha montert denne krana for første gang er jeg overbevist, og jeg vil kun anbefale denne heretter. Jeg kan heller ikke se for meg noe enklere. Jeg liker enkelheten som ligger i at innstikkets lengde er synlig utvendig på krana. Da er det bare å holde rørstussene sammen mot hverandre og merke av hvor man skal kappe stussene. Det kan sees som en endring i tykkelsen på godset, eller en forsenkning om du vil som indikerer hvor stussen stopper. Krana nærmes snakker til deg. Å måle med tommestokk i et gjørmehull har jeg gjort for siste gang, sier Berntsen.

Nettopp at krana har messingkvaliteten CW511L til gjør den dessuten både blyfri og bestandig mot avsinking samt at selve slusen har drikkevannsgodkjent EPDM-pakning.

– Helseaspektet er viktig og samtidig er jo messing veldig holdbart. Dette er jo navlestrengen til huset og skal tåle litt ekstra. Samtidig er plast framtidens materiale. At man ikke trenger støttehylse og at koblingen er strekkfast er jo fint, da det kan bli setninger og ytre krefter på røret i ettertid, understreker Berntsen.

Pilene på krana med tallet 32 viser tydelig hvor lang inn røret skal i krana og forteller dermed også hvor det skal kappes
Dreibar Takket være at selve gripemekanismen er dreibar kan krana fritt roteres etter at stussene er satt inn. – På en tradisjonell kran må man stramme koblingene over gjengede hylser utenpå en klemring og dersom man skal dreie krana i etterkant, kan man risikere at koblingene skrur seg litt av og da må man stramme på nytt. Står man litt knotete til er det ikke lett å få armslag. I en hektisk hverdag er det også viktig at ting ikke kan gå galt. Jeg vil si at den som følger oppskriften her vil ha meget liten mulighet for feil. Følger man oppskriften blir det idiotsikkert, og man sover kanskje litt bedre om natta, sier Berntsen.

Alt man trenger av verktøy foruten merkepenn og kappetang er avgradingsverktøy.

– For å få stussen på plass og ikke forstyrre gripemekanismene skal man avgrade rørstussene både innvendig og utvendig. Det sitter en O-ring man skal gjennom og bak dette sitter et dobbelt sett av gripetenner. Disse er slik at røret roterer fritt inntil vannet kobles til. Da er det vanntrykket som låser koblingen, sier Berntsen.

For røft klima

Rørlegger og VVS-ingeniør Fridthjof Berntsen ved TekPlan med den nye bakkekrana[/caption]

– I Norge bidrar frost at vi må grave relativt langt ned i bakken for å legge rør sikkert. Det fører til større marktrykk og en høyere belastning på installasjonene. De siste årene har flere og flere rør kommet i det noe hardere PE100 materiale som tåler større belastninger. Disse er litt stivere i konstruksjonen enn PE80-rør og derfor vanskeligere å montere. Etter flere tilbakemeldinger fra montørene om at de strevde med å legge PE100-rørene og å skru til PRK-trykkskruene ordentlig, bestemte vi oss for å ta grep. Ideen om å løse begge problemene med stive rør og med vanskelig stramming av PRK-skruene ved å kombinere to allerede eksisterende produkter, ble født hos Ulefos i Sverige og tatt med til utviklingsavdelingen i Norge, forteller Alf Rune Holterbakken hos Ulefos.

Alf Rune Holterbakken ved Ulefos

Løsningen til begge disse utfordringene var allerede på markedet, Ulefos bakkekran er allerde solgt i ti-tusentalls eksemplarer. Samtidig har Plasson serie 1 allerede er en strekkfast kobling for PE-rør, med doble griperinger for økt driftssikkerhet.

–  Montørene trenger ikke lenger tenke på verktøy, benytte støttehylse, eller streve med å stramme til PRK-trykkskruene. Vi har også fjernet alle bolter. PE-røret kappes i korrekt lengde og stikkes enkelt inn i Plasson-koblingens push-fit system. Da sitter det som støpt. Stoppekrana er forøvrig kompatibel med alle typer spindel-forlengere, avslutter Holterbakken.