Utprøvingen gjøres i samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), BNL, EBA og Finans Norge. Byggeplassene som merkes drives av Betonmast.

-En undersøkelse gjennomført av BNL viste at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har hatt tyveri fra byggeplass. Erfaringene med denne type teknologi fra prosjekter i andre land, er at tyveri har blitt redusert med over 80 prosent.  Derfor ønsket vi å få testet ut teknologien på noen byggeplasser i Oslo, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i BNL, på BNLs egen hjemmeside.

- Teknologien går ut på å merke verdifulle gjenstander med flytende mikropartikler, og hvor gjenstander som er merket er registrert i en internasjonal eiendelsdatabase.

– Flytende mikromerking vil gjøre det langt mindre attraktivt å stjele verdisaker. Når først vesken er påført gjenstanden og den er herdet, er den så å si umulig å få vekk, sier Lågøyr.

Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å kunne lese av den unike nummermerking en på aktuelle gjenstander som vurderes som mulig stjålet gods.

Det er tre byggeplasser i Oslo som er med på utprøvingen av denne metoden. Utprøvingen gjøres i samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), BNL, EBA og Finans Norge.

– Det er positivt for alle parter med tettere samarbeid om felles utfordringer når det gjelder vinningskriminalitet. Vi har stor tro på at denne utprøvingen vil gi gode resultater også i Norge, sier Lågøyr.

– Vi vet at det er mange bedrifter som dessverre unnlater å anmelde tyveri. Jeg regner med at det vil snu med denne type teknologi der tyvgods lett spores tilbake til eier.

Bildet under: Fra venstre: Frode Antonsen, Betonmast Selvaagbygg, Audun Lågøyr, BNL, Stig Vasbø, politiet, Harald Bjerke, Finans Norge og Jack Fisher Eriksen, NSR.