Smarthusteknologi er ikke et nytt fenomen, det har allerede vært på markedet i snart 15 år. Likevel er det først nå at mannen i gata har fått øynene opp for fordelene løsningen bringer med seg.

– Smarthusløsninger oppleves nok mindre mystiske nå enn de gjorde for ti år siden, forteller Jon Helsingeng. Han er administrerende direktør i Eaton i Norge, et selskap som har vært til stede med løsninger for smarte hjem i hele denne perioden. Han tror at den teknologiske utviklingen gjør oss bedre rustet til å vite hva vi kan få ut av hjemmet.

– Vi er blitt vant til å håndtere alle mulige tekniske tjenester og produkter, og løsninger som forenkler livene våre kommer inn fra alle kanter. Da ser flere verdien i å implementere dette også i hjemmet, forklarer han.

Tre triggere: Komfort, miljø og lavere strømregning
En fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Eaton i Norge, viser at så mange som 68 prosent vurderer å skaffe seg en smarthusløsning nå eller i fremtiden. Helsingeng tror at det er tre grunner som trigger nordmenns smarthus-interesse.

– For det første vil vi ha komfort. Vi lever i et land med svært svingende temperaturer, og det kan være vanskelig å holde innetemperaturen stabil. Vinterhalvåret er mørkt, så vi har ofte flere lamper i hvert rom til å lyse opp. Om du kan sette rommet til ønsket temperatur med ett klikk, eller på tilsvarende måte skru av eller på lyset i boligen, gjør jo det hverdagen enklere for folk flest.

Samtidig øker nordmenns interesse for miljøvern, og vi blir stadig mer bevisst vår egen påvirkning på miljøet.

Miljøvennlig strømløsning
En av fordelene ved en smarthusløsning er lavere energibruk enn i en «vanlig» bolig. Forbrukeren får full oversikt over eget strømforbruk, og automatisk justering av de største strømslukene bidrar til mindre miljøbelastning. Slik blir boligen mer miljøvennlig.

– Stadig flere ønsker å leve mer miljøvennlig. Enten det er å kutte ut kjøtt en dag i uka, kjøre el-bil eller bruke mindre energi. Med en smarthusløsning får du full oversikt over hvor mye strøm du bruker, og du kan enkelt regulere forbruket, sier han.

Å være mer miljøbevisst kan i siste instans også påvirke strømregningen. Når smarte målere installeres over hele landet vil vi kunne risikere «rushtidsavgift» i timene det dras mest strøm fra nettet.

– Da vil smarthusløsninger kunne hjelpe deg med å se hvilke kilder som drar mest strøm i disse timene, og automatisk skru av det du ikke trenger å bruke, forklarer Helsingeng.

Tenk langsiktig
Fordelen med de mer avanserte systemene er at du kan starte i det små, og bygge ut ved behov.

– Vår anbefaling er å investere i en smarthusløsning der all funksjonalitet «snakker sammen».  En løsning som kan bygges ut ved behov er en smartere investering, fordi du vet at nye produkter du eventuelt ønsker å legge til i fremtiden vil være kompatible med de som allerede er installert, sier han.