I år har 50,5 prosent av elevene som har søkt om plass på VG1 valgt et yrkesfag, og søkningen til yrkesfag har økt med 1 prosent på landsbasis.

- Det er tydelig at flere unge og foreldre har fått øynene opp for alle mulighetene det gir å velge yrkesfag. Det har vi jobbet mye for å synliggjøre, sier kompetansedirektør Are Turmo.

Stor etterspørsel blant bedriftene
Det er størst økning til bygg- og anleggsfag (opp 11 prosent) og til helse- og oppvekstfag (opp 8 prosent). Elektrofagene har også fått en oppsving.

- Det er veldig gledelig at bygg- og anleggsteknikk øker etter flere år med nedgang. Byggfag er den mest etterspurte yrkesfagretning blant NHOs medlemsbedrifter, sier Turmo.

Det er også veldig positivt at søkningen til elektrofag øker. NHOs Kompetansebarometer for 2015 viser at medlemsbedriftene har et stort behov for både fagarbeidere og fagskoleutdannet personale. Det er spesielt stor etterspørsel etter fagarbeidere innenfor byggebransjen, elektrobransjen og industriell produksjon. 

Flere med fullført fagbrev
Antall søkere til allmennfaglig påbygg etter Vg2 har en sterk nedgang, og vi ser en betydelig økning i søkningen til læreplass fra i fjor til i år.

- Det er også oppløftende tall. Det er viktig å hindre lekkasje fra yrkesfag til studieforberedende program underveis i løpet fordi vi trenger mange flere med fullført fagbrev i årene fremover, sier Turmo.

Kilde:nho.no