– Vi er fornøyde med søkertallene, både totalt sett og når det gjelder andelen kvinnelige søkere. Fjoråret var et rekordår og av alle nye ingeniørstudenter som begynte høsten 2012 var 41 prosent kvinner. Det er ikke utenkelig at antall kvinner igjen vil øke i 2013, sier Eva Terese Voldhagen, sjef for utdanningsseksjonen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi på NTNU, til tu.no.

Tidligere har antallet kvinnelige primærsøkere ligget på mellom 600 og 870. Først i 2012 var tallet over tusen, med 1065 kvinnelige søkere. 

De fleste primærsøkerne vil bli sivilingeniør innen petroleumsfag, men byggstudiet på NTNU opplever høye søkertall blant kvinner. I fjor lå antall primærsøkere på 380 personer. Av dem var 99 kvinner.

I år vil 139 kvinner bli sivilingeniører innenfor bygg, av 430 søkere totalt.

Ingvald Strømmen, dekan ved NTNU, er svært fornøyd med at så mange kvinner ønsker å ta en sivilingeniørgrad. Han trekker frem arrangementet Jentedagen som en av viktigste årsakene til at kvinneandelen har økt.

– Jentedagen ble startet i 2005 og vi så en umiddelbar effekt fordi søkertallene spratt opp rett etter det. Vi er veldig spent på hvor mange kvinner som blir tatt opp på sivilingeniørstudier nå i år, sier han til tu.no.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom NTNUs tre teknologifakulteter. 250 jenter fra videregående skoler over hele landet får omvisning og innblikk i hvordan det er å være student på NTNU.

Strømmen ser frem til at 50 prosent av sivilingeniørstudentene skal være kvinner. Derfor ønsker han å fortsette rekrutteringen av flere kvinner og beholde kjønnspoeng ved opptak.

– NTNU har et samfunnsoppdrag når det gjelder flere kvinnelige sivilingeniører i arbeidslivet. Vi må fortsette å jobbe for å rette opp i de åpenbare skjevhetene i samfunnet. Jeg ønsker også å beholde kjønnspoengene ved Samordna opptak, sier han.