Dantherm har i dag 25 ansatte og passerte i fjor 100 millioner i omsetning i markedet for avfukting, ventilasjon, kjøling, oppvarming, stålskorsteiner og ventilasjonstårn. Etter 50 år i Norge er selskapet størst i landet på slike løsninger.

– Vi har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 10 prosent siden 2013. Hovedårsaken til veksten er økende markedsandeler innen avfuktning, men også det at vi har gått inn i nye markeder. Om du ser på markedet for komfortventilasjon er det mange aktører og prispress, men i dette markedet handler det mer om kompetanse og løsninger. I 2010 tok vi derfor et strategisk valg om å fokusere på markeder hvor logistikk, rådgivning og service er dominerende parametere, sier Vidar Rui, daglig leder i selskapet.

Tette bygg og varmere klima skaper problemer
Han forteller at utfordringer med inneklima har endret seg som følge av varmere sommer, og fuktigere sommer og vinter.

– Mugg og soppskader fra kondens og fukt har vært en realitet i mange år, men de siste årene har problemet fått økt oppmerksomhet. En forklaring er at siden det blir varmere øker vanninnholdet i lufta, noe som skaper problemer for ulike typer bygg og rom, sier han og tilføyer:

– En annen forklaring er at byggene blir tettere, man bruker tykkere byggkonstruksjoner, og mange begynner for tidlig med tetting under oppføring.

«Rådgiver til rådgiverne»
Selskapet er en underleverandør til ventilasjonsentreprenører og bistår med rådgivning i prosjektene, men leverer ikke ferdig installerte løsninger.

– Vi leverer spesifikasjoner på aggregater som inngår i totalløsningene og er på mange måter «rådgivere til rådgiverne». Kompetanse på fuktproblematikk er ikke allment ute hos konsulentene. Vi er derfor med på beskrivelser og hjelper kundene med å finne de beste løsninger i prosjekteringen, sier Rui

– Det er også viktig for oss å følge opp anlegget fra spesifikasjoner til produktet er ferdig levert. Vi har derfor konsulenttjenester mot etablerte anlegg og kan hjelpe kunder med å optimalisere løsningene, sier han.

Selskapet er opptatt av å balansere godt inneklima med energieffektive løsninger.

– Vi er en av to store leverandører på løsninger for svømmehaller. I slike anlegg er både energiforbruket og riktig mengde friskluft prioritert. Om man bare tenker energi ser man mer på omluft enn på friskluft-utskifte. I en svømmehall må man derimot balansere hensynet til inneklima og energieffektivitet. Vi har fokus på energioptimalisering hele tiden, sier han.

Forlater selskapet
Rui har vært ansatt siden 1987 og har vært daglig leder de siste 10 årene.

– Den mest vesentlige faktor for suksessen er kompetansen til medarbeiderne. Staben har en gjennomsnittlig ansiennitet på 15 år, noe som har skapt forutsigbarhet og kvalitet gjennom mange år, sier han.

– Det har vært moro å være med på å bygge opp bedriften og prosessene som har gitt så gode resultater. Har man fornøyde kunder kommer de tilbake, og nå har vi et fundament som kan bygges videre. Jeg vil fortsette som styremedlem, men ser også frem til pensjonisttilværelsen, sier han.

Selskapet har ansatt ny daglig leder som begynner i august.