IKEA Foundation har i samarbeid med UNHCR og Better Shelter utviklet et flatpakket flyktningehus. Husene skal gi mer trygghet og verdighet til mennesker på flukt, og er et eksempel på en byggeteknisk innovasjon som bedrer livet i flyktningleirer.

Prototypen har en varighet på minimum tre år under tøffe klimaforhold – og opptil 20 år under mer moderate forhold. Det er langt mer enn dagens telt som har en holdbarhet på rundt seks måneder. Med 17,5 kvadratmeter boareal, kan man huse familier på inntil seks personer. Flyktningehusene har flere fordeler, med blant annet låsbare dører, solcellepanel, lys, ventilasjon m.m.

Nå vises flyktningehuset til Norge for første gang, i anledning Miniøya 30.-31. mai i Tøyenparken i Oslo.

Til tross for den raske utviklingen innen materialer, teknologi og produksjon innenfor privat sektor de siste tiårene er lite av denne kunnskapen blitt overført til midlertidige boligløsninger innenfor humanitært arbeid. Den sårbare fysiske og psykiske situasjonen til flyktninger kunne vært bedre hvis de hadde hatt et hjem, uansett hvor beskjedent det hjemmet er – bare de får tak over hodet.

I 2009 startet et lite team hos Formens Hus Foundation i Hällefors et prosjekt for utvikling av bærekraftig design og et minimum av materialer som fokuserte på dette spørsmålet. Prosjektgruppen, som bare hadde et bittelite budsjett til rådighet, inviterte europeiske universiteter og designbedrifter til Hällefors, der de i et par uker samarbeidet om å utvikle prototyper. Etter hvert som tiden gikk, ble prosjektet mer og mer seriøst, og det flyttet fra Formens Hus Foundation til Swedish Industrial Design Foundation (SVID). En liten virksomhet ble dannet som et resultat av prosjektet: RHU eller Refugee Housing Unit AB.

På denne tiden hadde UNHCR kontaktet IKEA Foundation angående det samme temaet. IKEA Foundation hadde også hørt om RHU-prosjektet i Hällefors, som nå hadde betydelig fremdrift.

«Better Shelter vil levere 10 000 flyktninghus til UNHCR i løpet av 2015, som skal distribueres av UNHCRs globale virksomhet, og dette er bare begynnelsen. Vi vil fortsette å utvikle Better Shelter og andre løsninger for å hjelpe de mange menneskene som er på flukt. Innovasjon er vår sterkeste drivkraft», sier Johan Karlsson, Head of Business Development hos Better Shelter.
 

UNCHRs krav

IKEA Foundation så raskt den mulige synergieffekten ved å samarbeide med de to ulike organisasjonene: UNHCR, et FN-kontor med tiår med teknisk kompetanse og erfaring innen midlertidig husly i krisesituasjoner, og et lite, dynamisk svensk designteam som kunne handle raskt og snu ideer til produktløsninger. Et møte ble arrangert, en plan ble skissert og samarbeidsprosjektet ble iverksatt i 2010.  

UNHCR la til noen viktige krav. Flyktninghusene måtte:

•    være høye nok til at man kan stå oppreist, og ha en låsbar dør for bedre sikkerhet.
•    ta maksimalt fire timer å montere uten verktøy.
•    tåle vanskelige klimaforhold; ekstrem kulde og varme, sandstormer, regn og kraftig vind.  
•    være godt isolert, men også ha god ventilasjon.
•    tåle sammenstøt, oversvømmelse og tung vekt.
•    være utstyrt med et minimum av strøm; et solcellepanel som driver en liten taklampe og en mobiltelefonlader.
•    ha en varighet på tre år.
•    bestå av deler som kan brukes til andre formål når de blir demontert.
•    veie mindre enn 100 kg.