- Dette er et både velfungerende og interessant anlegg - og en nyttig måte å bruke energi på, sier prosjektlederen for anlegget, Øyvind Nilsen, til BBC.

Anlegget på Skøyen ligger i tilknytning til avløpstunellen til Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Kjernen er to varmepumper med samlet effekt på 27 MW som henter varme fra kloakkvannet i tunnelen. Anlegget henter ut ren, fornybar energi som gjøres om til 130 millioner kWh varme. Dette betyr at kloakken er en energikilde som leverer varme og varmtvann tilsvarende behovet til 13.000 leiligheter, skriver Hafslund på sine hjemmesider.

Besøket ved Hafslund anlegg er inngangen til en BBC-reportasje om hvordan verden nå i stadig større grad prøver å takle klimaendringene, noe en ny rapport fra det britiske komiteen for klimaendringer viser.

Men selv om rapporten slår fast at ting er i ferd med å skje, konkluderer den også med at de globale utslippskuttene så langt er for puslete hvis man skal nå det nivået som forskerer mener er nødvendig for å stabilisere klimaet.

Se hele BBC-reportasjen her.

Kilde: fjernvarme.no