– Det er flott at vår oppfatning også verifiseres av andre. Vi er stolte av vår fjernvarme, som gjenvinner energi fra vårt nærområde, sier Jan Ridfeldt, affärsområdeschef Värme i Umeå Energi til fjernvarme.no.

Profu har presentert sin undersøkelse " Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå", der man undersøkte kundenes valg ut fra de fire alternativene fjernvarme, bergvarmepumpe,  luft-/vann - varmepumpe, samt pelletskjel. Utgangspunktet har vært kundens fokus på kostnader og hvordan kundenes valg av oppvarmingsform påvirker utslippene av veksthusgasser. 

– Resultatene er klart interessante da jeg tror det kan få mange til å endre oppfatning om varme, sier Jan Ridfeldt.

Undersøkelsen viser at bergvarmen og luft-/vannvarmepumpen belaster klimaet seks til ganger mer i Umeå enn fjernvarmen i villaer. I rekkehus og blokker blir forskjellen enda større med opp til tolv ganger høyere klimabelastning for bergvarme og luft-/vannvarmepumpe enn ved bruk av fjernvarme.

– Dette er  fakta som jeg ikke tror har kommet fram til våre kunder tidligere. For oss i Umeå er det bedre med den lokalt produserte varmen. Den kommer fra det lukkede  kretsløpet mellom restproduktene fra skog og samfunn og Dåva  kraftvarmeverk, sier Jan Ridfeldt.

– Når man studerer klimapåvirkningen må man inkludere alt: leiligheten og varmeproduksjonen, og også elproduksjonen i det nordeuropeiske elsystemet.  Etter å ha gjort det,  ser vi tydelig at fjernvarme er bedre enn både luft-/vannvarmepumpe og bergvarme, sier Mårten Haraldsson i Profu.

I undersøkelsen  framkommer det også at fjernvarme er leilighetskundenes beste valg, også når det gjelder økonomi. For villakundene er det dyrest å velge pelletskjel, men det går ut på ett om man velger fjernvarme eller varmepumpe med dagens relativt lave elpriser, skriver fjernvarme.no.

– Men da er som sagt fjernvarme bedre enn varmepumpe for klimaet. En stor del av vår varmeproduksjon skjer med biobrensel, som er fornybar energi, og med nye fjernvarmekunder øker den fornybare produksjonen, sier Jan Ridfeldt.