Miljømyndighetene kontrollerer nå fjernvarmeanlegg og produksjonsbedrifter som forbrenner olje, biobrensel eller gass. Økt bruk av biobrensel har gjort dette til en voksende bransje med mange nye anlegg.

Vi kontrollerer om forbrenningsanleggene har god nok kvalitetskontroll på brenslene de bruker. De skal for eksempel være sikre på at de bruker biobrensel som er rent og ikke forurenset med fremmedstoffer. Vi kontrollerer også om bedriftene har kontroll på utslippene, og om de håndterer asken på forsvarlig måte, sier tilsynsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

Oljer, biobrensel og gass betraktes som rene brensler, i motsetning til blant annet spillolje, impregnert trevirke og avfall. De viktigste miljøproblemene ved forbrenningsanlegg for rene brensler er utslipp av støv og nitrogenoksider (NOx) til luft.

Fylkesmannen kontrollerer et utvalg av bedrifter over hele landet i slutten av oktober og begynnelsen av november. Bransjen består av både store, mellomstore og mange små bedrifter.

Den landsdekkende aksjonen har som målsetting å kontrollere at virksomhetene som benytter rene brensler overholder kravene i miljøregelverket, og skal samtidig øke miljøbevisstheten hos bransjen. Vi sjekker derfor virksomheter som er regulert etter forurensningsforskriften, og virksomheter som har særskilt tillatelse etter forurensningsloven.

Anleggene som blir kontrollert
Kontrollaksjonen omfatter bedrifter med forbrenningsanlegg som produserer energi basert på rene brensler og med maksimal innfyrt effekt mellom 1 og 50 megawatt (MW).

Aksjonen omfatter både bedrifter som produserer produkter (for eksempel trepellets) og bedrifter som genererer energi (for eksempel fjernvarmeanlegg)

Det ble forbrent om lag 1,3 millioner tonn avfall i Norge i 2011. Dette var en økning på 14 prosent fra året før.

Strengere miljøkrav har ført til at antallet avfallsforbrenningsanlegg ble redusert fra 48 anlegg i 1989 til rundt 20 anlegg i dag. Alle de gamle anleggene har enten blitt oppgradert eller nedlagt, slik at utslippene av miljøgifter er redusert. Nedgangen i antall forbrenningsanlegg skyldes særlig at sykehusforbrenningsanlegg ble lagt ned som følge av nye og kostbare rensekrav.

Nye forbrenningsanlegg med høy miljøstandard
De siste årene er det bygget flere nye forbrenningsanlegg med høy miljøstandard. Dette skyldes blant annet at det ble behov for større forbrenningskapasitet da deponering av nedbrytbart avfall ble forbudt i 2009.

Det er seks store kommunale avfallsforbrenningsanlegg i Norge. Disse ligger i Oslo, Bergen, Trondheim, Fredrikstad og Ålesund.
Energiutnyttelsen i de fleste av disse anleggene økte jevnt i første halvdel av 1990-årene og har vært stabil siden.

I 2010 lå gjennomsnittlig energiutnyttelsesgrad for alle norske avfallsforbrenningsanlegg på 77 prosent.

Kilder: Hafslund Varme, Miljødirektoratet, Miljøstatus.no og NLOD (graf).