I mars skrev BBC News en lang artikkel om hvordan byen henter varme fra en iskald fjord. - I England er de stort sett bare vant med varme fra ved, kull og gass, og de syntes tydeligvis det var veldig spesielt at det vi gjør her var mulig i «kalde Norge», sier Vidar Mathisen, som er produksjonssjef i Drammen Fjernvarme til Dagsavisen.

Han forklarer at det ikke bare er størrelsen på varmepumpen på Brakerøya som har medført at byen nå også er nominert for den europeiske utmerkelsen: «Heat Pump City of the Year».
- I motsetning til tradisjonelle varmepumper, brukes vi ingen ozonlagsfiendtlige fluorkarboner her. I stedet har man funnet fram til en metode for bruk av naturlig ammoniakk som arbeidsmedium, og det har vist seg å være enda mer effektivt, sier Mathisen.

Varmepumpen, som har en ytelse på 14,3 MW, bruker sjøvann fra Drammensfjorden til å levere vann i fjernvarmenettet i byen med temperatur over 90 C. Vannet hentes på 30 meters dyp, hvor temperaturen er jevn på rundt 8 grader gjennom året.
- Drammensfjorden er spesielt godt egnet, siden den er så forsinket at den er varmest når vi trenger det mest om vinteren, sa daglig leder i Drammen Fjernvarme Jon Ivar Bakk da Drammen Fjernvarmes nye  varmesentral på Brakerøya ble offisielt innviet i desember 2013.

Kilde: fjernvarme.no