I en ny rapport; ”Samfunnsøkonomisk analyse av fjernvarme” (Samhällsekonomisk analys av fjärrvarme), belyser forskere for første gang de samfunnsøkonomiske effektene av fjernvarme i det svenske energisystemet fra ulike perspektiver.

Rapporten er utarbeidet av forskningsprogrammet Fjärrsyn, og her viser resultatene at fjernvarmen har en betydelig rolle i dagens- og fremtiden energisystem i Sverige.

Forskernes analyser viser at de samfunnsøkonomiske kostnadene ville vært langt høyere dersom fjernvarmen ikke var en del av det svenske energisystemet. Fjernvarmen bidrar til å holde energiforbruket nede - uten fjernvarme ville det årlige elforbruket øke med ca 5 terrawattimer.

Funnene er blant annet viktige ved analyse og utforming av kontrolltiltak. Forfatterne konstaterer også at fjernvarme kan benytte ressurser som ellers ville ha gått tapt, som avfall og spillvarme, mens et energisystem uten fjernvarme fører til økt bruk av el.

Rapporten er et samarbeid mellom WSP Sverige AB og Luleå tekniska högskola med Sirie Pädam som prosjektleder.

I rapporten belyser forskerne de samfunnsøkonomiske  aspektene av fjernvarme fra flere perspektiver, utviklingen av Sveriges energisystem med og uten fjernvarme over tid, effekter på kort sikt for sysselsettingen regionalt og nasjonalt nivå, samt hva konsekvensene kunne blir hvis ikke fjernvarme var en del av det svenske energisystemet.

Forskningsprogrammet Fjärrsyn driver forskning som styrker fjernvarme og kjøling, og oppfordrer til et konkurransedyktig næringsliv og utnyttelse av teknologi, skape ressurseffektive løsninger for fremtiden for bærekraftig energi, til fordel for fjernvarmebransjen, kunder, miljø og samfunn.

Programmet er finansiert av den svenske Energimyndigheten og Svensk Fjärrvärme. Fjärrsyn har hatt en omsetning på ca 19 millioner svenske kroner i året.

Programmet startet i 2006 og blir avsluttet nå i juli 2013.