I følge daglig leder i Follo Fjernvarme, Lloyd Lilleng – som drifter sentralen sammen med Caverion – er sentralen i tillegg landets flotteste. Sørlandssenteret har i flere år hatt et sterkt energifokus og Caverion har hatt alle de tekniske fagene i siste byggetrinn, som ble ferdigstilt i fjor.

110 energibrønner på totalt 20.000 meter omdanner jordvarme til varme og kulde. Jordvarmen sendes gjennom rør på taket av hele nybygget. Som andre kjøpesenter har Sørlandssenteret stor behov for kjøling, spesielt sommerstid, siden er mange mennesker og mye lys i senteret.

Sørlandssenteret driftes av tre varmepumper – to store og en liten. I tillegg har man to oljekjeler som spisslast.

- Oppfatningen er at energisentralen på Sørlandssenteret har fungert bra fra starten av. Det har kun vært noen små justeringer, så sentralen er den klart beste av de energisentralene vi har ansvaret for, sier daglig leder i Follo Fjernvarme på Ski, Lloyd Lilleng. 

Olav Thon eier
Det Olav Thon-eide Follo-selskapet overvåker energisentralen fra sine lokaler i Ski og har ellers et tett samarbeid med kjøpesenterets vaktmester og Caverions prosjektleder Mikal Klungland. Olav Thon eier for øvrig 50 prosent av Sørandssenteret. Den andre halvdelen eier DNB Næringseiendom.

De involverte partene jobber nå med å optimalisere driften av energisentralen ytterligere. Erichssen & Horgen har analysert situasjonen og vært en viktig støttespiller gjennom hele prosessen. Nå gjenstår det bare detaljer før hele senteret kan hente energi fra den store sentralen.

Maksimale besparelser
- I løpet av våren kan senteret hente ut maksimale besparelser takket være helautomatisk energistyring, understreker Lloyd Lilleng.

Caverion har altså vært teknisk totalleverandør til Sørlandssenteres siste byggetrinn, og levert alt av rør, elektro og ventilasjon. Det har vært en omfattende prosjektjobb og deretter selve byggingen. Nå har totalleverandøren ansvaret for selve driften av energisentralen sammen med Follo Fjernvarme, og det skjer med samme punktlighet som under selve byggeperioden.

- Vi får konsise og klare beskjed om driftssituasjonen, så vi er bekvemme med samarbeidet med Caverion. De har hele veien hatt dyktige fagfolk både på prosjekt- og gjennomføringssiden, sier Lloyd Lilleng.

Fokus på energi
Det er og har hele tiden vært et sterkt fokus på energibruken på Sørlandssenteret. På byggetrinn 1 er energibruken under det oppsatte mål og det samme antas vil skje med siste byggetrinn. For å unngå oppheting fra solvarme og for å redusere byggets kjølebehov, er kjøpesenteret bygget med hvitt takbelegg.

- Bærekraftige løsninger har hele tiden vært viktig for byggherren, derfor er det gjort grep i forhold til isolasjon, tetthet, materialvalg og energibrønner, opplyser sivilarkitekt, Øystein Sjøstrand.