De verste produktene er lim, maling og tetningsmaterialer - som fugeskum, fugemasser og våtromsmembraner

- Vi jobber grundig med disse spørsmålene, ikke bare med å ha kontroll på det vi leverer, men en ikke så kjent del av arbeidet vi gjør er å lære kundene å bruke minst mulig kjemikalier i boligen etter at de har flyttet inn. Dette gjør vi med å gi råd og tips, som f.eks. i forhold til hvilke produkter man tar i bruk, samt forhold som berører rengjøring og valg av inventar, forteller Elin Hoff Johansen, prosjektutvikler ved Veidekke Eiendom, Region Oslo

Egen miljøstandard
Veidekke har allerede i noen år samarbeidet med Astma og Allergiforbundet om å sørge for helsevennlig inneklima på sine leveranser. Som byggherre setter Veidekke Eiendom krav til prosjektene med de en rekke punkter som gjelder inneklimakvalitet, og som etterses nøye i hvert enkelt prosjekt. Man snakker i praksis om en miljødeklarasjon.

- Dette gjelder blant annet bruk av maling, der vi har satt krav om å bruke Jotuns SENSE, som foreløpig er den eneste helt helsetrygge malingen. Ellers er det faktisk et lovkrav å jobbe med substitusjon, noe Veidekke Entreprenør gjør ved bruk av BASS. Der er de produkter det skal gjøres en substitusjonsvurdering på allerede merket med rødt, forteller Hoff Johansen. Når det gjelder inneklima sjekker fagfolkene i Astma- og allergiforbundet produktene Veidekke bruker.

- Et miljømerket produkt er ikke alltid et helsevennlig produkt, jfr. maling, så her er det  fint å kunne bruke deres kompetanse, forteller Elin Hoff Johansen.
I dag er det allerede en rekke produkter Veidekke har satt som standard, i tillegg har man innarbeidet et godt system for substitusjon. Veidekke bruker her et klareringsverktøy som heter BASS fra CoBuilder.

Liste over produkter
- De faste produktene har det vært vanskeligere å håndtere, men i følge Veidekke Entreprenør vil også dette vil bli enklere når CoBuilder snart kommer med sitt nye system ChemXchange, sier Elin Hoff Johansen.

Når det gjelder faste produkter er det særlig plast (tapeter, gulvbelegg og lignende, elektriske kabler, rør til elektroniske ledninger) og isolasjon (plastbasert som for eksempel cellegummi, XPS og EPS) det er fokus på.

- For faste produkter håper jeg vi etter hvert lettere får tak i alle EPD'er (miljøvare–deklarasjoner), det er ikke alltid så enkelt, sier Johansen.

Det koster litt mer å holde inneklimakvaliteten som Veidekke Eiendom har besluttet å innføre. Gode og enkle tiltak, som tørkenisje, for å hindre fukt i boligene, og takhøye skap for å minimere støvsamling er imidlertid kvaliteter som også gjør boligen praktisk, og er noe kundene verdsetter ut over helseverdien.

- En av de største enkeltutgiftene er SENSE malingen. Vi håper å få flere produsenter på banen slik at flere kan levere en like god kvalitet på malingen og at dette på sikt blir rimeligere. Ellers er går det på god og gjennomtenkt planlegging, - som ikke koster noe mer, sier Hoff Johansen.


Interiør med et eksempel på innreding slik Veidekke anbefaler: Takhøye skap, volumhette over komfyr og rengjøringsvennlige flater.