-Det har vært et interessant og spennende utdanningsløp, men det er forholdsvis krevende, innrømmer Tommy Asp overfor vvsforum.no som også var tillitsvalgt for studentene i avgangsklassen som fikk sine vitnemål i går.

Tøff kombinasjon
Kombinasjonen med skolegang, prosjektlederjobb hos OBOS Prosjekt og familieliv, fører til at streng disiplin og stor forståelse på hjemmefronten må til, for å klare å komme seg helskinnet gjennom utdannelsen.

-Både arbeidsgiver og familien må ha forståelse for at situasjonen er spesiell. Det koster krefter og konsentrasjon både å jobbe og gå på skole samtidig. Annen hver helg i to og et halvt år går jo også med til skolegang, påpeker Asp.

Tommy Asp er utdannet rørlegger og han blir snart 44 år. Han er med andre ord eldre enn de fleste andre som tar KEM-utdannelsen. Bakgrunnen for at Asp valgte å videreutdanne seg kommer av at han ofte ble provosert av andre faggrupper i hverdagen.

Ble provosert

-Det var en provokasjon når man ikke ble hørt og fikk til svar at «du er bare en rørlegger» de gangene en løsning på en utfordring ble lansert. Jeg følte at jeg ikke ble tatt på alvor og det ville jeg gjøre noe med. Jeg var lei alt svadapratet fra de som hadde høyskoleutdannelse og så ned på rørleggeren.

Siden Tommy Asp ikke lenger var noen ungfole, følte han hadde det å begynne på Høgskolen var et for langt og tøft løp. Av en grunn ble det KEM og Fagskolen i Oslo.
-Jeg angrer ikke et sekund på mitt valg, presiserer Asp.

Veldig godt fornøyd
-Du er altså fornøyd med både forelesere og innholdet på KEM-studiet?
-Ja, det har vært helt perfekt. Vi har kun hatt dyktige lære. De beste i bransjen har forelest for oss, så det har vært inspirerende.

-Har du også fått en større tverrfaglig forståelse etter å ha gjennomført studiet?
-Jeg har fått mye faglig påfyll underveis og kan mye mer om det meste i dag. Tidligere visste jeg knapt hva en ventilasjonskanal var, og selv om jeg ikke er noen ekspert i dag heller, så skjønner jeg og kan en del mer om det aller meste. Den totale tekniske forståelsen har blitt ganske god, mener Tommy Asp.

Trenger ikke flere advokater
I prosjektlederjobben hos OBOS, kontrollerer Asp ofte nybygg. Han registrerer til sin forferdelse at det utføres mye dårlig håndverk rundt om.

-Vi må øke rekrutteringen til bransjen og gi de unge enda bedre utdannelse. Vi trenger ikke tusen flere advokater, men tusen flere flinke håndverkere, mener Tommy Asp, som for øvrig også holdt takketale under seremonien torsdag kveld.