Utredningsarbeidet blir formelt igangsatt den 28. september, hvor hele næringen, ulike utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljø inviteres til å delta i satsingen.Illustrasjonsfoto: Åslaug Mostad

Den konservative og fragmenterte bygg-, anlegg og eiendomsnæringen er i bevegelse. Store samfunnsmessige utfordringer, lav produktivitet, rask fremvekst av nye teknologier og en forvitring av kvaliteten på våre bygde omgivelser driver endring og skaper behov for nye løsninger. Aktører fra ulike faser i byggeprosessen, fra idé og konseptutvikling, gjennom prosjektering og bygging til byggets drift og bruksfase, står i dag foran en rekke tverrfaglige utfordringer og muligheter som bare i begrenset grad kan håndteres og optimaliseres innenfor eget foretak, avdeling eller organisasjon. 

I Stortingsmeldingen for Bygningspolitikk «Gode bygg for eit betre samfunn» som ble lansert i juni i år, settes BAE-næringens sentrale utfordringer og behovet for  en bred kompetanseheving på den politiske agendaen.  Bedre og mer effektive byggeprosesser beskrives som et av flere virkemidler for en positiv utvikling.

En gruppe sentrale aktører i den norske BAE-næringen har i løpet av høsten 2011 og våren 2012 møttes for å diskutere felles problemstillinger og hva som skal til for å bedre byggeprosessen. Initiativet, som ble ledet av Arkitektbedriftene i Norge med innspill fra NTNU, omfatter bedrifter og organisasjoner fra ulike deler av verdikjeden, samt relaterte forsknings- og utdanningsmiljø. Diskusjonene i gruppen ledet mot at
•    det er behov for et felles kompetanseløft på byggeprosess som er basert på helhetlig forståelse og verdiskaping både i et prosjekt- og samfunnsperspektiv.
•    utfordringene næringen står overfor krever utvikling, innovasjon og en tverrfaglig og langsiktig tilnærming.
•    et godt samspill mellom utdanning, forskning og BAE-næring er en nøkkeldriver for dette.
•    det er behov for en samlende arena for å utvikle og spre kunnskap om byggeprosesser.

NTNU leder utredningsarbeidet
Det første skrittet fra gode diskusjoner til konkret handling tas nå. Det igangsettes om kort tid et arbeid med formål å utrede ulike sider ved å etablere et nasjonalt kompetansesenter for byggeprosess på NTNU. Fakultet for arkitektur og billedkunst og Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU har felles mål om å styrke og utvikle byggeprosessområdet. Disse to fakultetene skal i fellesskap lede og utføre arbeidet, sammen med deltakere fra BAE-næringen, SINTEF og andre relaterte forsknings- og utdanningsmiljø. Arbeidet tar sikte på å utrede form, finansiering, innhold og mål for et framtidig senter som kan fungere som et nav for kunnskapsutvikling.

Utredningsarbeidet skal også kartlegge synergier og grensesnitt mot andre relaterte prosjekt, senter og initiativ, både på NTNU og i eksterne miljø – som for eksempel Næringslivsringen, Norsk Senter for Prosjektledelse (NSP) og det nylig igangsatte forprosjektet BA2015, hvor NTNU er en sentral aktør. En fellesnevner for det uavhengige utredningsarbeidet og prosjektet BA2015, er erkjennelsen av behovet for å etablere arenaer for samarbeid mellom forskning, utdanning og BAE-næringen som utgangspunkt for å utvikle og implementere gode løsninger. NTNU vil legge opp til en god koordinering og erfaringsutveksling med andre initiativ underveis i utredningen.

Utredningsarbeidet skal videre berede grunnen for en god kobling mot etableringen av Bygg21, som i den ferske Stortingsmeldingen om Bygningspolitikk lanseres som en samarbeidsarena mellom myndighetene og BAE-næringen.  Dette med bakgrunn i ambisjonen om at et fremtidig kompetansesenter for byggeprosess blir en viktig satsing for Bygg21.

Inviterer alle til å delta
Utgangspunktet for utredningsarbeidet er at et fremtidig kompetansesenter skal dekke de arbeidsprosesser som inngår i byggeprosessens totale livssyklusperspektiv og skape forbedring langs verdikjedene i hele bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen. 

- Vi vil oppfordre bedrifter, foretak og organisasjoner fra hele BAE-næringens bredde, samt tilhørende forsknings- og utdanningsmiljø, til å støtte utredningsarbeidet og til å bli med på å forme innhold og fokusområder for satsingen, sier Anita Moum, seniorrådgiver ved NTNU.

Kilde: NTNU