ENOVA øker støtten til fjerning av oljefyrer til 25 000 kroner og statskanalen NRK kaster seg villig inn i heksejakten på oljefyrer. I en fersk artikkel 13.05.2013 informerer man om tidsfristene for å kaste ut oljefyren - og en del grønne alternativer. Det hele velsignes hodeløst av Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Det er bare et stort MEN.

Ifølge Klimaforliket er det den fossile fyringsoljen man vil ha slutt på. Dette betyr at dersom man fyrer med biofyringsolje, er man i tråd med hva forliket går ut på. De fleste trenger ikke noen gang å skifte ut oljefyren, kun en liten investering skal til for at man kan gå over til biofyringsolje – i praksis over natten.

Feil feil feil
- NRK skriver at ”Anlegg som bruker fossil fyringsolje blir forbudt”. Det er totalt feil, det er selve den fossile oljen som blir det. Anleggene folk sitter med kan derimot fyre med biofyringsolje, det er lov, etter noen små justeringer, sier Sverre Haider i Ingeniørfirma Paul Schwartz,  som ikke har tall på hvor mange oljefyringsanlegg han har konvertert til fornybar biofyringsolje de siste årene.

- Det koster kun lommepenger å bygge om til bio-olje, mens det koster flere hundre tusen å skifte ut oljefyren med noe annet. Det er dårlig journalistikk av NRK, som kan lede folk på ville veier, sier Haider til VVSforum.

I artikkelen blir det dessuten ifølge Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet billigere jo før jo heller å skifte ut oljefyren.

- Dette er bare tull. Det billigste og mest miljøvennlige er bioolje. Jeg vet ikke hvilke motiver noen kan ha for å gå ut med dette, men Enova burde stanset det. Der sitter det jo mange rådgivere, sier Haider.

I samarbeid med kommuner og lokale leverandører har Naturvernforbundet lagt ut informasjon om klimavennlige energiløsninger for boliger og bygg på nettsiden oljefri.no. Den skal blant annet gjøre det enklere å velge riktig alternativ.

Problemet er at her står det heller ikke noe om biooljer, som er i rask økning og med utgangspunkt i en oljefyr er det mest miljøvennlige alternativet.

- Flere store fjernvarmeselskaper, som Hafslund bruker bio-oljer til å fyre med, sier Haider.

Steen fyrer uten Strøm

En av mange store eiendomsbesittere er Steen & Strøm, som allerede har lagt om både Vinterbro-senteret og Økern-senteret til å fyre med 100% bioolje.

- Disse to bruker årlig ca 3-400 000 liter biofyringsolje, og det har vært svært lite med problemer, Økernsenteret er nå på sin annen vinter med biofyringsolje, forteller sier Kjell Petter Småge ved Evotek, som arbeider med å hjelpe bedrifter over den grønne terskelen og kooridinere energibruken for store aktører. 
I dag er det normerte biooljekvaliteter på markedet som har full distribusjon i hele Sør-Norge. Dette er 100% fornybar energi, sertifisert ihht ISCC, og klimanøytral varmeproduksjon fra oppstart.

Kostnaden med konvertering til biofyringsolje for private/borettsslag ligger i snitt på 60 kr pr kW, vil for de fleste anlegg være relativt enkelt og medføre en betydelig lavere kostnad enn  konvertering til varme- pumpe eller pelletsfyring.
- Hva med lokale utslipp av finpartikkelemmisjon (PM10) og NOx ved pelletsfyring? Skal bli interessant å se hvordan ENOVA vil tilpasse sine støtteordninger til dette miljøvennlige alternativet med bioolje, sier Haider.
60.000 norske eneboliger og småhus varmes i dag opp med olje, og ytterligere 90.000 har parafin- eller oljekamin. I tillegg finnes det tusenvis av store oljeanlegg i borettslag og bygårder.

- Innen 2020 må alle disse ha skiftet til bioolje. Da blir fossil fyringsolje forbudt, det er ingenting å stresse med, hvis man da ikke vil fyre klimavennlig allerede nå, det er ingen sak, sier Haider til VVSforum.

Klimaforliket sier forøvrig at utskifting av all fossil fyringsolje i alle offentlige bygg skal skje innen 2018.

Om noen få dager vil forøvrig et nytt nettsted: www.beholdoljefyren.no være tilgjengelig.