Det nye anlegget til 725 millioner skulle sørge for renere og bedre drikkevann til Oslos befolkning. Men det har ikke fungert som planlagt. Problemene toppet seg i mars i år, da anlegget sendte 6000 liter klor rett ut i Akerselva, skriver Aftenposten.

Anlegget ble åpnet i september 2008.

Aftenposten Aften har fått innsyn i referater fra møtene mellom kommunen og utbyggeren – en sammenslutning mellom norske AF-gruppen og det danske vannteknologiselskapet Krüger AS. I disse fremgår det at det fortsatt er store problemer med anlegget, og konflikter mellom kommune og utbygger. Tilsammen har kommunen reklamert på 194 forhold. Av disse er det fortsatt uenighet om 60 saker – to og et halvt år etter at anlegget sto ferdig.

Kommunen har holdt igjen deler av betalingen. Det har fått utbyggeren til å stevne kommunen for retten. I november skal partene inn til megling. Lykkes ikke den, blir det rettssak i februar neste år.

Per Kristiansen, konstituert direktør i Vann- og avløpsetaten, forteller til avisen at det har vært en lang prosess for å få nye Oset i stabil drift, og levert slik kommunen bestilte det.

- Vannbehandlingen fungerer bedre og bedre. Men anlegget blir ustabilt når vi kjører det på fullt. Da leverer det ikke vann med god nok kvalitet, og vi får driftsforstyrrelser. Derfor holder vi fortsatt på med testkjøring, sier Kristiansen

I møtereferatene står det at mengden ferdig drikkevann under en slik testkjøring ble så liten at kommunen var nær ved å måtte starte det gamle anlegget fra 1971 opp igjen. Under Ski-VM måtte kommunen stanse testene, fordi ledelsen mente det var for risikabelt.

Kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF-gruppen bekrefter at de har stevnet kommunen for retten, og at de er uenige med kommunen om sluttoppgjøret.

Les hele artikkelen på Aftenposten.no