åpenBIM blir i stigende grad implementert i prosjekter. Og resultatene blir bedre. Vi ser at åpenBIM-prosjektene opplever økt kvalitet og at flere prosjekter også får bedre lønnsomhet. Ikke minst ser vi at åpenBIM i stigende grad blir tatt i bruk av entreprenører. Det er her et av de store økonomiske realiseringspotensialer ligger.

Videre skriver rapporten at buildingSMART Norge jobber for å utvide tilbud av løsninger for bruk av åpne formater til også å omfatte anlegg, vei og VA. Denne utvikling skal skje på de nevnte bransjers premisser.

Men behovet og potensialet ved å harmonisere grensesnittet mellom alle aktører innen byggenæringen er tydelig, påpeker årsrapporten.

buildingSMART Norge jobber sammen med og koordinerer sine aktiviteter med en rekke organinsasjoner som de deler interesser med. Blant disse kan nevnes: Standard Norge, BA-nettverket, LEAN Construction Norge og Difi.

BuildingSMART hadde 67 medlemmer i 2010. Medlemsbedriftenes omsetning representerer ca. 25% av byggenæringens samlede omsetning. (ca. 65% hvis man regner med hele omsetningen til de faglige organisasjoner som er medlemmer). Byggenæringen er dermed godt representert i buildingSMART Norge, samtidig som det er et godt potensial for å øke medlemsmassen.

En av foreningens prioriteringer er å få flere norske åpenBIM-projekter, og dermed øke byggenæringens effektivitet og ressursbevissthet.

Byggherrene er den viktigste gruppen i næringen, som må forstå potensialene for ny teknologi og metode. Dermed vil innsatsen økes for å få flere byggherrer som medlemmer.

buildingSMART Norge ble i 2010 godkjent som en egen avdeling (chapter) direkte under buildingSMART International. Norge gikk dermed formelt ut av det nordiske chapter, men deltar fortsatt i det nordiske samarbeidet.

buildingSMART-brukerne i Norge har organisert seg i åpenBIM-faglige brukergrupper. I dag er disse gruppene etablert; Byggherreforum, RIF, Arkitektbedriftene, Norsk Teknologi, Boligprodusentene, EBA og Byggevareindustrien.

Foreningens formål er å bidra til bærekraftig bygd miljø gjennom smartere deling av informasjon og kommunikasjon mellom alle aktører i bygg, anlegg og eiendomssektoren, skriver rapporten.

Dette skal blant annet oppnås gjennom å utvikle og vedlikeholde åpne internasjonale standarder for digital modellering av byggverk (Open-BIM). Videre skal foreningen sikre at buildingSMART-standardene blir implementert i programvare og tatt i bruk i alle deler av norsk byggenæring og i offentlig forvaltning.

buildingSMART Norge etablerte et sekretariat i 2010. Sekretariatet leder og utfører det daglige arbeidet med informasjon, møter, arrangementer og utviklingsarbeid. Sekretariatet har kontor hos Standard Norge på Lysaker i Bærum.

Hent årsrapporten her som pdf-dokument

Les også Økt interesse for BIM i utdanningen
Les også - Norge er i ferd med å bli en buildingSMART-nasjon

Si din mening: