På 1700-tallet hadde typografer, som arbeidet med bly, kortere forventet levealder enn andre. Blyforgiftning er dokumentert i Romerriket, det gamle Kina og oldtidens Grekenland.

Hvis mennesker får i seg bly skader det nervesystemet og forårsaker hjerneskader. En av dem som vil sikre seg og sine mot blyforgiftninger, var Californias guvernør, den kjente muskelmannen og skuespilleren Arnold Schwarzenegger. Han vil ha mindre bly i drikkevannet. Et av tiltakene i den forbindelse er blyfrie ventiler.

– Vi er fremdeles markedsledere, og nå også med neste generasjon ventiler: blyfrie, forteller daglig leder av Cimberio AS, Sture Ombler.
– Vi leverer nå ventiler som både er avsinkningsbestandige og praktisk talt blyfrie, med et blyinnhold på bare 0,2 prosent.

– Hvorfor har ikke dette kommet før, Ombler?
– Ventilene er vanskelige å produsere fordi det er bly som ellers gjør metallet mykt og lett å bearbeide. Messing består av bl.a. kobber, bly og zink. Blyfrie ventiler er mye vanskeligere og dyrere å produsere fordi materialet er så hardt. Men Cimberio har lykkes med dette og har levert blyfritt i USA i flere år. Vår blyfrie serie heter cimvalveco.

- Er det noe krav om blyfritt i Europa?
– Nei, det er ennå ikke krav i EU, men vi regner med at Norge vil være blant de første til å innføre kravet om blyfritt, når det vedtas. Blyfrie ventiler har også andre fordeler enn de miljømessige, de er sterkere og mer motstandsdyktige mot stresskorrosjon, sier daglig leder Sture Ombler i Cimberio AS, og tilføyer:
– Blyfritt er et helse-og miljøtiltak. I den anledning er jeg stolt over å kunne fortelle at Cimberio var det første selskap i verden som oppnådde total BSI-sertifisering med PAS 99:2012.