– Nå kan virksomheter rapportere inn farlig avfall og kjemikalier rett på nett. Det betyr mye mindre papir og en enklere og mer effektiv hverdag både for næringslivet og for oss, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

De nye elektroniske løsningene blir virksomhetenes nye, moderne verktøy for deklarering av kjemikalier og farlig og radioaktivt avfall. De to systemene innføres samtidig, men har ikke noe med hverandre å gjøre utover det.

Dermed er de gammeldagse papirskjemaene historie. Og det er snakk om store mengder. Miljødirektoratet får årlig inn rundt 200 000 deklarasjonsskjemaer for farlig avfall. Besparelsene er også store for kjemikalieregistreringen. Årlig sender næringslivet inn omtrent 15 000 skjemaer.

Virksomheter som leverer farlig- og/eller radioaktivt avfall skal fylle ut et deklarasjonsskjema med opplysninger om hvor avfallet kommer fra, innholdet og egenskapene. De betaler et gebyr som dekker driften av systemet. Elektronisk deklarering vil gjøre driften billigere og enklere. Næringslivet vil spare flere millioner kroner i året.

Det blir en begrenset overgangsperiode hvor de gamle skjemaene også kan brukes før alle må ha gått over til elektronisk deklarering. Miljødirektoratet kommer tilbake med informasjon om når papirskjemaene fases ut for godt.

I mars i fjor fastslo Miljødirektoratet at anlegg som mottar og mellomlagrer farlig avfall har for dårlig kontroll med hva de mottar av farlig avfall og hvordan de håndterer det, viser forurensningsmyndighetens tilsyn med 174 virksomheter. Miljødirektoratet varsler strenge reaksjoner.

– Ved våre tidligere kontroller av anlegg for mottak av farlig avfall avdekket vi mange brudd på miljøkravene. Vi har fulgt opp virksomhetene med nye kontroller og har hatt tett oppfølging av bransjen de ti siste årene. Vi er derfor veldig skuffet over de dårlige resultatene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i mars i fjor.

Kontrollører fra Miljødirektoratet og de 18 fylkesmennene sjekket høsten 2013 uanmeldt 174 anlegg som mottar og mellomlagrer farlig avfall. På tre viktige områder er det altfor dårlige resultater:

• 68 prosent av de kontrollerte virksomhetene hadde for dårlig kontroll med hva de tar imot av farlig avfall.
• 56 prosent brøt miljøkravene til håndtering og lagring av farlig avfall.
• 70 prosent fulgte ikke kravene til internkontroll.

- Kontrollørene avdekket alvorlige brudd ved 12 av anleggene. Vi vurderer å anmelde disse lovbruddene til politiet. Vi følger også opp virksomhetene med nye kontroller, konkliuderte miljødirektør Ellen Hambro for over ett år siden.

I 2012 utga DiBK en veileder om farlig avfall, og den er fortsatt gyldig for VVS-bransjen.

Her står det at miljøgifter i bygningsdeler er lite nedbrytbare. De kan føre til ubotelige skader både på miljø og helse dersom de slippes ut i naturen. Sortering og håndtering i henhold til denne veilederen skal gjøres fordi det finnes en rekke forskrifter som krever dette.

Blant annet står det i brosjyren at riving og avfallssortering skal gjøres riktig, så skader du verken deg selv
eller miljøet.

Et profesjonelt gjennomført oppussingsprosjekt inkluderer også ryddig
og riktig avfallshåndtering.

Varmepumper inneholder flere miljøfarlige stoffer. Gassen skal tappes av kjølemaskinist. Rørisolasjon kan du fjerne selv, men bromerte flammehemmere gjør denne til farlig avfall. Varmepumpen (både inn- og utedelen samt fjernkontrollen) leverer du som elektronisk avfall.

Ventilasjonskanaler av eternitt er grå eller brunrøder, hard eog firkantede, og ble brukt på 1950- og 1960-tallet til utlufting av kjøkken og bad. Slike kanaler skal, i motsetning til kanaler av stål, håndteres som farlig avfall siden de inneholder asbest.

Vann- og radiatorrør ble frem til 1980 ofte isolert med helsefarlig asbestholdig materiale eller cellegummi.

Isolasjonen ligger ofte i tre lag: Hvitmalt gassbind ytterst, deretter brun isolasjon og innerst asbestpapp rett på røret. Lag et knivsnitt og du vil ser de tre lagene. Finner du et hvitt materiale innerst, er det sannsynligvis asbestpapp. Asbesten ligger som øftest på hele røret, dvs både på rette strekk og bend.

Les mer om den avfallsregistrering på den elektroniske løsningen
Her kan du hente veilederen Proffe råd om byggeavfall