– Det er mange som ser ned på bygg og anlegg. Alle tror det er en lett skole og at man ikke jobber i det hele tatt. Men vi står på fra halv åtte til fire hver dag nesten.

Dette forteller Thomas Landbø, Fillip Vik og Chrisander Dokken til NRK.no. De har alle tre valgt å søke seg inn på bygg og anlegg på Åssiden videregående skole, men klassekameratene blir stadig færre.

I takt med at arbeidsinnvandrerne strømmer til bygge­bransjen, slutter norske elever å velge byggfag på videregående, viser en ny studie som Klassekampen omtaler.

– Vår studie viser at ungdom tilpasser seg relativt kortsiktige endringer i arbeidsmarkedet og konkurransesituasjonen, sier Marianne Røed, forsker ved institutt for samfunnsforskning.

Sammen med kollega Pål Schøne publiserer hun nå en fersk studie i Scandinavian Journal of Economics der de analyserer sammenhengen mellom arbeidsinnvandringen i bygg- og anleggsbransjen og ungdoms utdanningsvalg. Konklusjonen er ganske tydelig:

I takt med at det har kommet mange arbeidsinnvandrere, særlig fra Øst-Europa, har norske ungdommers ønske om å utdanne seg i byggfag gått klart ned. Når arbeidsinnvandringen i bransjen øker med ti prosent, synker søkerandelen til byggfag med 2,7 prosent. Fra 1995 til 2008 ga dette en reduksjon i søkingen på 21 prosent.

I studien kobler de funnene til andre studier som påviser at høy arbeidsinnvandring påvirker lønnsutvikling og arbeidsløshet i bransjen, som forklaring på fenomenet.

Røed understreker at det at ungdom søker seg bort fra byggfag når innvandringen øker, også kan tolkes positivt.

– Det kan også se som at arbeidsmarkedet virker: Når det strømmer til arbeidskraft til et område velger de som skal investere i utdanning bort fra området. Det er ikke utelukkende negativt. De velger jo å investere i kompetanse vi trenger mer av, gitt innvandringen, sier Marianne Røed til Klassekampen.