- Spesielt for luft/luft varmepumper er det en trend at forhandlerleddet profesjonaliseres og at de som satser driver god forretning, mens de som har varmepumper som en bigeskjeft faller fra opp mot innføringen av F-gassregulativet. Dette innebærer nemlig at det må investeres i kompetanse og det er ikke alle forhandlere som er villig til å ta, sier administrerende direktør i ABK AS, Klimaprodukter, Daniel Kristensen til www.vvsforum.no.

Trender og utviklinger
Daniel Kristensen er en av foredragsholderne under Norsk Varmetekniske Forening medlemsmøte onsdag 17. april. Møtet holdes for øvrig i ABKs lokaler i Oslo. Kristensen vil blant annet fortelle på møtet om trender og utviklingen innenfor varmepumper, slik vi skisser i korte trekk her.

- Trenden er at varmepumpesalget går bra og at utviklingen går i retning av flere større væske/vann varmepumper og at klimakjølemaskiner som skiftes ut erstattes med luft/vann varmepumper, opplyser Kristensen.

Administrerende direktør Daniel Kristensen påpeker at det har kommet mange gode og rimelige løsninger for produksjon av tappevann ved hjelp av varmepumper.

- Løsningene tar hensyn til mulig kommende EU-direktiv, påpeker Kristensen.

TEK 15-innskjerping
- Hva med varmepumper og TEK 15?
- For TEK 15 er det viktig at det gjøres endringer, slik at levert energi til bygninger blir målepunkt og erstatter dagens «netto-energibehov». Dagens «netto-energibehov» åpner opp for levering av systemer med svært lav virkningsgrad og det var vel ikke hensikten med TEK 10, undrer ABK-sjefen.

- Hele poenget med innskjerpelse av forskriften må være at bygninger får redusert behov for levert energi. Levert energi må i all hovedsak være fornybar og her kan forskriften gjerne strammes inn.

I tillegg til Daniel Kristensen vil en rekke andre fra ABK holde korte foredrag og orienteringer under møtet 17. april.