Miljødirektoratet har nå sendt ut en pressemelding der det presiseres at skip og mobile rigger er underlagt F-gassforordningen (EF) nr. 842/2006. Ifølge Bransjesjef Kulde Stig Rath i VKE, har oljeindustrien offshore vært blant de fremste til å F-gass sertifisere personell som arbeider med kuldeanlegg. Det har imidlertid vært vanskelig å få aksept for at krav i F-gassforordningen skal implementeres under bygging av nye rigger. Dette gjelder funksjoner som kan gjøre at lekkasjer oppdages på et tidligere tidspunkt, og løsninger som kan begrense et utslipp.

Alle må på kurs
VKE har vært kjent med at flere rederier har konkludert med at F-gassforordningen gjelder for skip, men har avventet krav om dette fra norske myndigheter. Det forventes derfor en betydelig aktivitet fremover på sjøfolk, som skal kurses og sertifiseres i F-gassforordningen.

Vi bringer her et utdrag av pressemeldingen:
Skip: Alle norskregistrerte skip omfattes av forordningen generelt, men er unntatt fra kravene til lekkasjetesting av større anlegg ettersom disse kun gjelder for faste installasjoner. Personell som arbeider på anleggene skal være sertifiserte. Unødig utslipp av gass skal unngås og gass skal tappes av ved kondemnering.

Mobile rigger: Etter som disse vanligvis ikke flyttes under driften anses dette som faste installasjoner, jf. art 2 (18) i forordning (EF) nr. 842/2006. Riggene vil derfor være omfattet av samme krav som tilvarende installasjoner på land. Dette innebærer blant annet at mobile rigger også omfattes av forordningens krav til lekkasjetesting av større anlegg.

Resten av pressemeldingen kan leses her