Nordmenn flest er blitt vant til de enkle varmepumpene basert på luft-til-luft. Bergvarme gir en helt annen effekt. De har en betydelig høyere sikkerhet for jevn og god oppvarming, både i kalde perioder og tørrår.

Danfoss er markedsleder i dette segmentet. Selv om antallet solgte bergvarmepumper er mye lavere enn luft-til-luft, viser statistikken at det her er et stort potensial.

Olje ut, pumpe inn
– Nå fases oljefyrene ut. Det er 120 000 av dem i Norge. Regjeringens siste klimavedtak gjør at denne utviklingen vil gå enda fortere. Der forventer vi stor vekst. For hva erstattes oljefyringen med? Bare fem prosent velger flisfyring og bio-oljer. 95 prosent av oljefyrene erstattes av varmepumper, forteller salgssjef Frode Bergheim i Danfoss Heating Solutions.

Bergvarmepumper vil alltid lønne seg på lengre sikt. Men hvor fort? Det springende punktet er strømprisen.
– I Norge hadde vi tre tiår der strømfyring med panelovner var dominerende. Prisene har vært lave i det siste, men alle vet at det kan endre seg.

En evig sparebøsse
– Det som er viktig å si, er at mange norske husstander kan spare en stor del av sine varmekostnader. Investeringen er så god fordi besparelsen er varig. Bergvarme er det alltid nok av, helt uavhengig av både sol, vind og fyllingsgraden i norske kraftmagasiner, sier tekniker Rolf Nilsen.

Danfoss kjøpte varmepumpeprodusenten Thermia i 2007 og markedsfører varmepumpene under varemerket Thermia.

Saken fortsetter under bildet:

Tekniker Rolf Nilsen ved siden av en Thermia Optimum G2 en av bergvarmepumpene i Danfoss-sortimentet. 

Mer og varmere vann
Thermia har alltid vært tidlig ute og ledet an utviklingen innen varmepumpeteknologien. Bergvarmepumpen Optimum G2 som har vært på markedet en stund er tilpasset morgendagens teknologikrav. Varmepumpens HGW-teknikk sørger for at det produseres mer og varmere vann den delen av året hvor huset varmes opp. Og det uten at strømforbruket øker.

– I den svenske Energimyndighetens test av luft/vann varmepumper er Thermia Atec testvinner når det gjelder energisparing. Thermia Atec var den av de 11 prøvde modellene som ga størst besparelser. Den fikk også toppresultater for temperaturen på varmtvannet, det lave lydnivået og lave energitapet, sier tekniker Rolf Nilsen.