Det legges i liten grad opp til konkrete tiltak som vil fremme seriøsitet i byggenæringen.

– Det er positivt med 12 millioner mer til Arbeidstilsynet til forbedret oppfølging av sikkerhet og HMS-kompetansen blant nye i arbeidslivet, men det er ikke på langt nær nok for å løse de store seriøsitetsutfordringene byggenæringen står overfor, sier Jon Sandnes i BNL.

Gjennomslag for vekslingsmodellen
– BNL er fornøyd med at regjeringen vil forbedre samarbeidet mellom skole og bedrift med å styrke vekslingsmodellen. BNL er også positiv til at regjeringen styrker karrieremulighetene til fagarbeidere gjennom å utvide retten til videregående opplæring med ett år.

Bedriftenes vilkår som lærebedrifter er imidlertid ikke forbedret.  – Vi mangler fagarbeidere, og læretilskuddet er svært viktig for å få stimulere til at flere bedrifter tar imot lærlinger. Ny regjering må øke læretilskuddet.

Rekordsatsing på samferdsel
– Det er positivt at regjeringen legger opp til en fortsatt økning i bevilgningene til vei og jernbaneformål. Samtidig er det svært viktig den økte satsingen på samferdsel blir mest mulig forutsigbar. Erna Solberg må legge frem en opptrappingsplan for hvor mye bevilgningene skal øke med utover NTP. Forutsigbarhet er viktig for å øke kapasiteten, sier Sandnes.

Sandnes mener at den nye regjeringen må umiddelbart sette i gang prosessen med å rendyrke Jernbaneverket som byggherre.

– Dette må skje etter en tydelig og forutsigbar plan. Særlig markedet for vedlikehold av jernbane har til nå vært preget av uforutsigbarhet. Konkurranseutsetting av drift og vedlikehold må komme raskt i gang, men det må skje gradvis for å få markedet til å fungere, avslutter Sandnes.

Kilde:bnl.no