– Vi ser at flere og flere er flinke til å tenke miljøeffektivt i nybygg, og Vulkan-prosjektet er et godt eksempel på dette, sier Ingrid Dahl Hovland, adm.dir i Spenncon.

På sparebluss
Nordre Kvartal er siste byggetrinn på Vulkan. Prosjektet harmoniserer det urbane miljøet med et nytt kjøpesenter, parkeringshus, kontorlokaler og 117 leiligheter.

– Vi ser at miljøeffektive bygg fortsatt er prematurt, men folks bevissthet rundt miljøvennlige løsninger øker og som utbygger finnes det ingen vei tilbake, sier Frode Rønne Malmo, makedssjef i Aspelin Ramm. Han legger til at 50 millioner er investert i blant annet en egen energisentral med 60 brønner 300 meter under bakken som sørger for selvforsynt energi til Vulkan-byggene.

– En av nøklene til redusert energibehov på Nordre Kvartal er norskproduserte prefabrikkerte betongelementer som blant annet reduserer behovet for energi til oppvarming og kjøling, sier Lars Fjeldstad, prosjektleder for Nordre Kvartal i Spenncon. Betongen utnyttes som teknisk masse ved å lagre varme effektivt om dagen for så å avgi varmen om natten. Motsatt prosess reduserer kjølebehovet på dagtid. Slik kan man spare 20-25 prosent av det totale energiforbruket. I følge Hafslund bruker en vanlig husholdning ca. 10 050 kroner i året på oppvarmning. Ved bruk av prefabrikkerte betogelementer kan man redusere kostnadene til oppvarmning med ca. 2 500 i året.

Fremtidens løsninger
I følge OBOS sin analyserapport fra 2012 trenger Oslo kommune 175 000-250 000 nye boliger innen 2030, og trykket på nybygg er stort.

Oslo kommune har lagt frem en Strategi for energieffektive og klimanøytrale bygg, der kommunen blant annet ønsker å øke antall lavenergi- og passivhus i det private eiendomsmarkedet. Fremtidens Oslo-bygg skal være miljøvennlige, og kommunen må derfor se etter nye løsninger.