I fjor slapp Enova og Muliconsult en rapport som viste at det var dårlige solforhold for solceller på Vestlandet. Ved nærmere ettersyn viste det seg at analysegrunnlaget var svakt.

− Vi vil ha våre egne data, sier Trond, forretningsutvikler i Lyses innovasjonsavdeling.

Derfor har det blitt satt opp 60 kvadratmeter med solceller på taket like over auditoriet på Mariero. Cellene er like store som de Enova brukte, og vendt akkurat samme retning: mot syd. Det er en tidlig maidag, og ute er været typisk for Stavanger med mye skyer og lite direkte sollys. Trond kikker ut. − Så lenge det er lyst så produserer dette anlegget godt med strøm. Full kapasitet er 7 kw, og nå med overskyet vær tenker jeg vi ligger på 2 kw, forteller han.

Anlegget produserer omtrent 7000 kilowattimer per år. Det lader ti elbiler i garasjen på Mariero, elsyklene utenfor resepsjonen samt at mye kraft selges ut på nettet.

− Det så mørkt ut i januar, da anlegget produserte omtrent null. Men så har produksjonen tredoblet seg hver måned siden da. Allerede i mars hadde vi maks produksjon.

− Først og fremst er det viktig å si at Lyse skal ikke begynne å produsere og selge verken solkraft eller solcellepaneler. Men vi må være klar for en utvikling som kommer til Norge før heller enn siden, og vi må finne ut hvordan vi kan tilrettelegge med vår gateway, understreker Trond.

Det er allerede mer lukrativt med solceller nå enn for bare et halvt år siden. En nylig støtteordning fra Enova har bedret de økonomiske betingelsene. Nå er energiprisen fortsatt lav, men med framtidige tariffer der du betaler mer for strømmen på morgen og ettermiddag blir solceller mer attraktivt. Batterier spiller også en viktig rolle.

− Skal du ha en batteripakke i dag, koster det fort 150 000 kroner. Denne måneden lanserte Elon Musk tilsvarende pakker til under 30 000 kroner, sier Trond.

Elon Musk, som står bak Tesla, mener verden kan drives mange ganger av solkraft, og at en kan drive hele USA med bare 250 kvadratkilometer med solceller.

Lyse Produksjon, Lyse Energisalg og innovasjonsavdelingen i konsernet er involvert i prosjektet. Og det er mye læring involvert.

− Elektromontøren var ekstra forsiktig da vi skulle sette panelene opp. De produserer mer eller mindre fra du pakker dem opp, så det var spenning på da monteringen skulle skje, forteller forretningsutvikleren.

− Vi har også satt opp en værstasjon, og det er interessant å se hvordan temperatur, direkte solinnstråling og andre elementer spiller inn på produksjonen, legger han til.

Målingene skal foregå til januar 2016. I mellomtiden skal det utvikles en prototype på styringssystem og testing av hurtigladere for elbil i hjemmet.

Mikroprosjektet:

Delprosjekt 1: Forretningsmodeller og regulatoriske betingelser.
Delprosjekt 2: Produksjon, lagring og distribusjon.

Den nye automatiske strømmåleren registrerer strøm inn og ut av hjemmet. All intern produksjon blir ikke målt. Med et nytt styringssystem med Lyses gateway vil også strømmen du selv produserer fra solkraft og bruker til for eksempel vaskemaskinen også bli målt.

Artikkelen er skrevet av Lyse