Du vil også få et innblikk i hvordan disse utfordringene er tenkt løst i det som skal bli Norges første plusshusbarnehage – Kistefossdammen i Asker kommune.

Bestrebelsene på å redusere energiforbruket i bygg har ført til at vi får svært tette bygningskropper. For å tilfredsstille kravene til et godt inneklima, har løsningen hittil vært å installere et mekanisk ventilasjonsanlegg som sørger for nødvendig luftutskiftning i bygget. Viftene i slike anlegg krever imidlertid en hel del energi i drift. Prinsippene ved bruk av naturlig ventilasjon tar utgangspunkt i naturlige prosesser der luftutskiftningen baseres på utnyttelsen av termisk oppdrift. Men er det i det mulig å løse behovet for ventilasjon uten bruk av energikrevende mekanikk i et nullutslippsbygg?

Fuktbufring i romoverflater, møbler, innredning og tekstiler kan dempe svingninger i inneluftens relative fuktighet.  Dette er en velkjent effekt dokumentert i en rekke studier langt tilbake i tid. Tema har imidlertid kommet opp igjen, blant annet knyttet til energieffektivisering i bygninger. Kunnskapsstatus - Fuktbufring i materialer og påvirkning på energibehov er tema i en ny rapport fra Forskningssenteret Zero Emission Buildings. Hvordan kan man utnytte egenskapene i hygroskopiske materialer til fukt- og varmelagring?

Med forslaget Solbyen, ble det dansk-norske teamet Christensen & Co Arkitekter, MOE rådgivende ingeniører og Konsulent Henrik Innovation, tidligere i vår kåret til vinner i FutureBuilts konkurranse om Norges første plusshusbarnehage i Asker kommune. Forslaget ble av juryen berømmet for å klare å kombinere gode romlige kvaliteter ute og inne, med et gjennomtenkt teknisk konsept. Barnehagen skal etter planen bygges med et hybrid ventilasjonssystem der man kombinerer naturlig ventilasjon med bruk av mekaniske vifter ved behov.

PROGRAM OG PÅMELDING HER
Arrangementet er gratis, men påmelding er nødvendig.