På denne bakgrunn etablerte Standard Norge i 2011 et prosjekt med ledende aktører i markedet, for å utarbeide effektive, nasjonale kontraktsbestemmelser for energisparing.

Garantert sparing med EPC
Gjennomføringen av en energisparkontrakt innebærer regulering av tre faser. Disse fasene har i NS 6430 fått benevnelsen analysefase, gjennomføringsfase og sparegarantifase.

Metoden går ut på at energientreprenøren starter med en analyse av hvilke energieffektive tiltak som bør gjennomføres. Etter gjennomført analyse har oppdragsgiver en opsjon med hensyn til å gå videre til de neste fasene. Hvis oppdragsgiver velger å gå videre og gjennomføre en EPC, avtales det en gitt besparelse med energientreprenøren. Dette kontraktsfestes i en energisparekontrakt. Modellen overfører dermed risikoelementet fra oppdragsgiver til energientreprenør.

Med denne nye standarden med tilhørende blanketter er målet å se en systematisk fornyelse av bygg og anlegg, og en omlegging til alternative energibærere i ulike driftsanlegg. Ny kompetanse vil bli opparbeidet og tilført både utførere, byggherre og driftspersonell. EPC-kontrakten vil også kunne danne grunnlag for utarbeidelse av energisertifikater.

Ser man på deler av det europeiske markedet for energitjenester, hvor man har lykkes godt i å fremme bruken av energisparekontrakter både på lokalt og regionalt nivå, synes potensialet å være stort.

Høringsforslaget
Høringsfrist på standarden er 13. desember 2013. Høringsforslaget kan lastes ned på "Standarder på høring" og kommentarer sendes til hth@standard.no. VKE oppfordrer sine medlemsbedrifter til å komme med innspill.

Kilde: vke.no