- Regjeringen er opptatt av hvordan økte strømpriser særlig rammer husstander med lave inntekter. Vi iverksetter derfor nå gjennom Enova en ordning for energitiltak i kommunale boliger i 2022. Det vil på sikt gi mindre energiforbruk og lavere strømregninger for beboerne, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Relativt utbredte energitiltak som etterisolering og bytting av vindu kan være utfordrende å gjennomføre for husholdninger som har anstrengt økonomi. Mange med lave inntekter bor dessuten i leide boliger der de som leietakere har liten mulighet til å gjennomføre energitiltak i boligen de leier.

Husholdninger med lave inntekter
Ordningen skal administreres av Enova og vil ta tak i noe av det uforløste potensialet for energioppgradering i kommunale boliger, og på sikt bidra til lavere strømregninger for husholdningene som bor i dem. Enova ser for seg å bruke over 100 millioner kroner i 2022 og vil ferdigstille detaljene rundt ordningen i løpet av januar.

- Regjeringen har allerede tatt en rekke grep for å dempe effekten av de økte strømprisene. Vi har etablert en omfattende strømstønadsordning rettet mot alle husholdninger. I tillegg vil økt bostøtte og kompensasjon for økt sosialhjelp til kommunene særlig hjelpe de som har minst. Denne nye ordningen treffer de husholdningene med lave inntekter som bor i kommunale boliger, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Regjeringen vil videre se i bredt på hvem som eventuelt skal forvalte mulige ordninger for energitiltak i boliger for husstander med lave inntekter og vurdere aktuelle løsninger for å videreføre ordningen utenfor Enova.

Et virkemiddel for teknologimodning
Regjeringens styrking av Enova med 750 millioner kroner gjennom budsjettforliket, vil gi utslippskutt, teknologiutvikling og omstilling i næringslivet. I tillegg er det satt av penger til hurtigladestasjoner for elbiler.

Enova skal bidra til å avlaste risiko og kostnader for de som er først ute med å teste nye løsninger. Dette er viktig ettersom det i alle sektorer, blant annet innenfor industrien og i transportsektoren, i dag ikke finnes kommersielt tilgjengelige løsninger for å kutte utslippene tilstrekkelig.

- Enova er et viktig virkemiddel for å bidra til teknologiutvikling slik at klimavennlige løsninger blir bedre og billigere og i neste omgang kan tas i bruk uten støtte. Det er viktig at noen går foran for at alle andre i neste omgang skal ha bedre og billigere løsninger å velge mellom. Enova skal fortsette å ha denne rollen, når teknologier blir modne må andre virkemidler ta over, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Klima- og miljødepartementet har inngått en tilleggsavtale med Enova om forvaltningen av den økte bevilgningen på 750 millioner kroner. Det vil, i tråd med den overordnede styringen av Enova, være opp til Enova å innrette støtten basert på deres erfaringer og faglige vurderinger.