Direktoratet for Byggkvalitet(DiBk)har vært engasjert med TEK15 siden høsten 2012  og er nå i avslutningsfasen for utarbeidelsen av forskriftene. Den utgåtte regjeringen varslet at det i vil komme nye energikrav på passivhusnivå i 2015. Utenfra har det vært gitt en rekke innspill, blant annet har Rambøll på oppdrag skissert alternativer til dagens byggtekniske forskrift (TEK 10) krav til energieffektivitet. Rambøll har foreslått å innføre levert energi som beregningspunkt for energirammene, og dessuten korrigert for energivarens beskaffenhet.

– Det vil gi anledning til å få godskrevet energiforsyningsløsninger som fjernvarme, bioenergi og varmepumper med høy energidekning, skriver Rambøll i sin rapport.

Byråkratene bestemmer
Til syvende og sist blir det DiBk som kommer til å legge rammene for TEK15, og mange er naturlig nok nyskjerrige, eller kanskje bekymret, på hva Knut Helge Sandli fra Direktoratet for Byggkvalitet(DiBk) har å melde.

Under seminaret den 4 november vil han imidlertid trolig kunne lette på sløret slik at tilhørerne kan forestille seg hvordan de nye forskriftene kan se ut.
- Når nye forskrifter er underveis gjelder det uansett å være på pletten. Historien viser at de tilbyderne som kjenner de offentlige kravene godt, og som lærer å innrette seg etter de på godt og vondt, vil kunne gjøre det bra i business. Toget går, og det gjelder å være ombord, dette seminaret er en liten gratisbilett fra oss, sier Rolf Munk Blaker i Norsk Varmeteknisk Forening, som opplevere interessen som rekordstor. Om man blir nødt til å legge møtet til alternative lokaler er ikke blitt vurdert.

Fyringsolje
I følge Blaker har medlemmene allerede omstilt seg til nye energikilder, som varmepumper, solfangere, pellets og biofyringsolje. Nettopp kvaliteten på energien er det mange som nå etterspør som aktuelt kriterium, og det er sikkert mange som har spørsmål om det vil bety noe om energien er miljøvennlig, sier Blaker til VVSforum.

Det er ingen hemmelighet at fossil fyringsolje er på vei ut, men mange har allerede oppdaget at biofyringsolje har de samme kvaliteter,i tillegg til de miljøvennlige. En enkel ombygging av fyringskjelen er alt som skal til.

Men om miljøbyråkratene har innsett dette er fortsatt et åpent spørsmål, og mange har også kritisert den sterke dominansen som elekstritets-branskjen har hatt i referansegruppen. Som VVSforum tildligere har meldt har også Enova har lenge hatt biofyringsolje som tabu, og her kan det være sterke næringsinteresser som trekker i trådene, men hvor langt trådene rekker gjenstår å se.

Når, hva og hvordan
Knut Helge Sandli vil bl.a. fokusere på følgende problemstillinger:
-  Når kommer TEK15? Hva med høringer? Blir det infomøter i løpet av 2014?
-  Hva vil den nye TEK15 inneholde av hovedpunkter?
-  Blir det forbudt med fossil fyringsolje og bioparafin i private boliger fra 2020? (Som nevnt i Klimaforliket). Kan det bli en utsettelse?
-  Blir det forbudt med fossil fyringsolje som hovedlast i større private bygg fra 2020? (Som nevnt i Klimaforliket). Kan det bli en utsettelse?
-  Hva er status for biofyringsolje? Blir den behandlet på lik linje med de øvrige fornybare energiressursene?
-  Blir det tillatt å installere oljekjeler i nye boliger for bruk av biofyringsolje? Både frem til 2020 og etter 2020.
-  Blir det fortsatt tillatt å skifte ut en gammel oljekjel med en ny oljekjel, som kan og skal benytte biofyringsolje fra 2020?
-  Hvorledes blir det med gass i TEK15?

Tid:    Onsdag 4. desember 2013 kl 15:00.
Sted:   Hos Norsk Varmeteknisk Forening i Kjølberggt. 31 A på Tøyen i Oslo.
Tema:   Når kommer TEK15 og hva vil den inneholde?
Ved:    Knut Helge Sandli i Direktoratet for Byggkvalitet (DiBk).