Regjeringen foreslår i stedet å etablere en midlertidig løsning ved at Enovas eksisterende ordninger utvides, og at det opprettes en rettighetsbasert ordning med støtte til enøk-tiltak i husholdningene.

– Det er bra at regjeringen innfører en rettighetsbasert fradragsordning for energieffektivisering i boliger, men BNL er svært bekymret for innretningen og størrelsen på virkemiddelet, sier Jon Sandnes i BNL.

I praksis betyr dette at Enova skal gjøre om noen av sine eksisterende ordninger rettet mot husholdningene til rettighetsbaserte ordninger. Denne ordningen som skal være på plass 1. januar 2015 tilføres 150 mill. kr innenfor Enovas eksisterende budsjett. (fra ca 100 mill. i 2013).

– Enøk-skattefradrag er et av få konkrete klimatiltak denne regjeringen har lovet.  Sett i lys av dette blir forslaget underlig. Nå håper vi at KrF og Venstre vil sikre at man oppfyller løftene om å gi et skattefradrag som vil ha effekt, sier Sandnes.

Foreslått støtte vil ikke gi noe enøk-løft av typen regjeringen eller samarbeidspartiene Krf og Venstre har lovet. - En ti-til-tyvedobling ville kunne gi en effekt som er merkbar og som utløser det store energieffektiviseringspotensialet i boliger, sier Sandnes.

Regjeringen tar sikte på at ordningen senere skal kunne gjøres om til en fradragsordning i skattesystemet med Enova som godkjennende myndighet. Det er dette regjeringen har lovet i Sundvoldenerklæringen og i samarbeidsavtalen med Venstre og KRF.

– Kapittel 3.10 i statsbudsjettet er svært forvirrende lesning. Her argumenterer regjeringen mot sitt eget forslag om skattefradrag. Det er vanskelig å bli klok på om regjeringen egentlig ønsker å få til en god klimapolitikk på dette området, sier Sandnes.

Slik BNL leser forslaget fra regjeringen og Enova synes det som om støttetiltakene i hovedsak er rettet mot energiomlegging og ny produksjon. Skrittvise energieffektiviseringstiltak på selve bygningskroppen som eksempelvis etterisolering og skifte av dører og vinduer synes å være helt fraværende i forslaget. BNL er derfor bekymret for effekten av hele enøk-ordningen.