Saksbehandlingen i byggesaker oppleves komplisert og omfattende. Regjeringen vil før sommeren foreslå en rekke forenklinger i et lovforslag om plan- og bygningsloven. For innbyggerne vil dette bety at tid spares og at investeringer kommer raskere i bruk.

Kommunal- og regionalministeren vil presentere forslagene når de sendes på høring sommeren 2013. I proposisjonen vil det komme flere forslag til Stortinget, knyttet til blant annet når det trengs å sende søknad, tidsfrister, ferdigattester for eldre bygg og behandling av offentlige reguleringsplaner.

Når det skal bygges, er det en rekke regler som må oppfylles. Det kan ta mye tid å sette seg inn i reglene og fylle ut søknader på riktig måte.

Direktoratet for byggkvalitet har begynt å teste ut av digitale løsninger for å sjekke at regler overholdes.

ByggSøk er en elektronisk portal for søknader som blant annet sjekker innholdet i en søknad før den sendes elektronisk til kommunen.

ByggSøk kan ikke sjekke informasjon som ligger i vedlegg, slik som tegninger og kart. Automatisk tillatelse er derfor ikke mulig i dagens løsning. Direktoratet for byggkvalitet har satt i gang et arbeid for å gjøre det mulig å utvide funksjonaliteten i ByggSøk slik at tillatelse kan gis automatisk i kurante byggesaker. En slik utvidet funksjonalitet vil kreve en betydelig mer avansert teknologisk plattform, noe Direktoratet for Byggkvalitet vil utrede gjennom prosjektet ByggNett.

Det arbeides med å utrede ByggNett som en mulig samhandlingsplattform som vil kunne gi muligheter for økt funksjonalitet i ByggSøk, men også mot andre tjenester innen plan- og byggesaksområdet, både private og offentlige.

Direktoratet har som mål at det i fremtiden skal bli mulig å sjekke tekniske krav til byggverk digitalt, slik at krav til energi, sikkerhet og tilgjengelighet kan kontrolleres tidlig i planleggingen. Dette vil også bidra til bedre design.

Direktoratet har lagt vekt på å bruke åpne standarder, slik at andre kan bygge sine systemer på deres og øke verdien av regelsjekkere og andre digitale tjenester.

Direktoratet for byggkvalitet har satt i gang et pilotprosjekt kalt ByggLett for å identifisere mulige tekniske og praktiske hindringer. ByggLett skal bidra til å konkretisere løsninger, men også til å finne ut hva som er mulig å gjøre i fremtiden. Direktoratet for byggkvalitet ønsker involvering fra næringen og offentlige aktører for finne fram til kreative og gode løsninger for alle.

Hent rapporten her Enkelt og greit her.